Anlatım Bozuklukları Test-15

1. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde yanlış yapılı sözcük kullanımından kaynaklanan anlatım bozukluğu vardır?

A) Yaşadığı sürece, şarkılarıyla müzik dünyasında gündemde kalmayı başardı.

B) Sanatçının ölümünden sonra çıkan kaseti büyük ilgiyle karşılaştı.

C) Ölümüyle ülkedeki büyük küçük herkesi üzdü.

D) Cenaze törenindeki kalabalık, yazarın ne çok seveni olduğunun kanıtıydı.

E) Sevenleri, ölüm yıldönümünde sanatçının mezarı başında bir araya geldiler.

 

2. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde anlamca çelişki söz konusudur?

A) Londra'ya indiğinizde, belki sizi bekleyen birini bulamayacaksınız.

B) İstediklerini alamadan gitti ise, eminim bir kez daha buraya gelecektir.

C) Anne ve babanızın sizi çok sevdiğinden hiç şüpheniz olmasın.

D) Yayınevine gönderdiğiniz çocuk, sanırım sizin söylediklerinizden bir şey anlamadı.

E) Siz de mutlaka, bugüne kadar sonradan pişmanlık duyacağınız işler yapmış olmalısınız.

 

3. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde anlatım bozukluğu vardır?

A) Köyden ilçeye, haftada bir defa eski bir minibüs çalışıyordu.

B) Halkın iki gündür beklediği görevliler öğleye doğru çıkageldi.

C) Yol kapalı olduğu için görevliler köyde kalmak zorundaydılar.

D) Kar yağışı iki gün sürdükten sonra, üçüncü gün öğleden sonra durdu.

E) Görevliler, iki gün de yolun açılmasını beklediler.

 

4. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde anlatım bozukluğu vardır?

A) İki ülkenin temsilcileri dün bir araya geldiler.

B) Heyetlerarası görüşmeler sabahtan akşama kadar sürdü.

C) Bazı sorunlarda önemli ilerlemeler olduğu belirtildi.

D) Görüşmelerin sonuçları, basın toplantısı ile açıklandı.

E) Görüşmelerin iki gün daha süreceği bildirildi.

 

5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "karşılık" kelimesi yanlış kullanılmıştır?

A) Bunca çalışmanıza karşılık elinize ne geçti?

B) Bütün sınıfları dolaştı, buna karşılık aradığı çocuğu bulamadı.

C) O, yaptığı her işi, karşılık beklemeden yapar.

D) Kendisine her söylenilene karşılık vermeyi alışkanlık haline getirmişti.

E) Bağırmalarına çevreden karşılık veren yoktu.

 

6. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde, insan için kullanılan bir sıfatın başka bir durumda kullanılmasından kaynaklanan anlatım bozukluğu vardır?

A) Yavru kedinin bu acıklı hali hepimizi derinden etkilemişti.

B) Bize gösterilen sıcak ilgi, tedirginliğimizi atmamızı sağladı.

C) Bu kadar güzel bir suyu, İstanbul'da kesinlikle bulamayız.

D) Bizim başlattığımız projeler çevreye zararı olmayan akıllı projelerdir.

E) Bu adamın ne kadar sivri dilli bir insan olduğunu çok iyi biliyorduk.

 

7. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde anlamca çelişki vardır?

A) Her yıl olduğu gibi bu yıl da çok iyi çalışan öğrenciler var.

B) Bazı öğrenciler, şimdiden, sınavları iki üç yanlışla bitirebiliyor.

C) Çok iddialı konuşmayalım, ama Ferit, bu yıl sınava gireceklerin en iyisidir.

D) Bu çocuğun başarılı olmasında, en az okulu kadar ailesi de etkili oldu.

E) Öğrencilerin stresten uzak kalmaları başarılı olmalarını sağlıyor.

 

8. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde çelişen sözler bir arada kullanılmıştır?

A) Küçükken babam, okuduğum kitaplara hiç mi hiç karışmazdı.

B) Okulum bitince önce askerlik görevimi bitirdim.

C) Sizinle tanıştığımız o ilginç toplantıyı hatırladınız mı?

D) Bu tür insanlardan dünya üzerinde pek kalmadı.

E) Burada çalışması konusundaki teklifinizi, kesinlikle önümüzdeki aylar için kabul etmeyebilir. 

 

9. İki merkez arasındaki mesafenin kısalması, yakıt bakımından büyük kazancı gerektirdiğinden bu yol tercih ediliyor.

Bu cümledeki anlatım bozukluğu nasıl giderilir?

A) "kısalması" sözcüğünün yerine "azalması" getirilmeli

B) "arasındaki" sözcüğündeki sıfat yapım eki atılmalı

C) "kazancı gerektirdiğinden" sözü yerine, "kazanç sağladığından" getirilmeli

D) Yüklem "daha uygun" biçimde değiştirilmeli

E) "bakımından" sözcüğünün yerine "yönüyle" getirilmeli

 

10. (I) A. Hamdı Tanpınar ve C. Sıtkı benim için önemli şairlerdir. (II) Her ikisinin de kişilikleri ve yaşama bakışları ilgimi çekmiştir. (III) Şiirlerini severek okumamın nedeni, onları kendime öteki şairlerden daha yakın bulmamdan olmalı. (IV) Aslında ben, yalnız şiir okuyan bir kişi değilim. (V) Fakat yaşamımın her döneminde, şiir benim için ayrıcalıklı tür olmuştur.

Bu parçada geçen numaralanmış cümlelerden hangisinde anlatım bozukluğu vardır?

A) I.   B) II.   C) III.   D) IV.   E) V.

 

11. Aşağıdakilerden hangisinde, bir sözcüğün cümle içinde yanlış yerde kullanımından kaynaklanan anlatım bozukluğu vardır?

A) Balıklar, çok buzlukta kaldıkları için yeniden donmuş.

B) İki haftadan beri Yasemin az konuşuyor.

C) Son zamanlarda, Fikret Bey'le pek görüşemiyoruz.

D) Bugünlerde Ege'de hava oldukça sıcaktır.

E) En iyi anımsadığım roman Vadideki Zambak'tır.

 

12. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

A) 30 Ağustos 2010 günü pasaportunun vize süresi dolacakmış.

B) Her yıl, iki ya da üç ay yurt dışında kalıyordu.

C) Fransız konsolosluğu, vize işlemlerinde bu yıl güçlük çıkarmıştı.

D) Pasaport kontrolü uzun sürdüğü için erkenden havalimanına gitti.

E) Uçağın havalanmasına yarım saat kala işlemler ancak bitmişti.

 

13. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde anlatım bozukluğu vardır?

A) Geçen yaz, tatil için Karadeniz'e gitmişler.

B) Bir ayakkabı boyacısı bulabilmek için iki caddeyi baştan başa yürüdü.

C) Aynı köye arkadaşlarla yıllar sonra bir kez daha gitmiştik.

D) Bu iki takımımıza, başarılarından dolayı kutlayarak, nice üstün başarılar dileriz.

E) Yol kenarındaki sergilerde soğan ve patates satan köylüler ilgimizi çekmişti.

 

14. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

A) Çocuğunu baktırmak için çocuk bakıcısı aradığına ilişkin ilan vermiş.

B) Bu ilan, ülkenin birçok büyük gazetesinde yer almıştı.

C) Çalışma izni olmayan, bir yabancıyı çocuk bakıcısı olarak tutmuş.

D) Bu olay, o dönemde yasalara göre suç sayılıyordu.

E) Basit bir olay yüzünden üç yıl mahkemeye gidip gelmişti.

 

15. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

A) Dün bir televizyon kanalında okul-aile ilişkilerini konu edinen tartışma programı vardı.

B) Toplantının başındaki, yer alan konuşmalarda öğrencilerin ailelerinden beklentileri ile ilgili düşünceler yayımlandı.

C) Pek çok aile, çocuğu ile okul konusunda iletişim kurmuyor.

D) Bir eğitim uzmanı, oyunun çocuğun gelişimindeki önemini anlattı.

E) Öğretmenlerin, okul idarecilerinin ve ailelerden birçok isteği var.

 

16. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

A) Bu şirin beldeye geçen yıl bir tiyatro salonu daha yapıldı.

B) Yeni tiyatro salonunun ilk gösterisi dün gece yapıldı.

C) Oyunda "aile içindeki iletişimsizlik" konusu karikatürize ediliyordu.

D) Oyunda rol alanların bir kısmı kasabanın gençleri idi.

E) Oyunu oldukça beğenen seyirciler, oyuncuları dakikalarca alkışladılar.

 

CEVAP ANAHTARI

1-B  2-E  3-B  4-C  5-B  6-D  7-C  8-E  9-C  10-C  11-A  12-A  13-D  14-A  15-B  16-B

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.