Anlatım Bozuklukları Test-13

1. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde anlatım bozukluğu vardır?

A) Hastalandığı için, geçen ay işinden ayrılmak zorunda kaldı.

B) Bu hastalığın tedavisinde düzenli beslenme ve temiz hava etkili imiş.

C) Banu, hastalık iyileşirse gelecek yıl yeniden çalışmaya başlayacak.

D) Doktorlar, böyle hastalıkların günümüzde artık tehlikeli olmadığını söylüyorlar.

E) O, hastalanmadan önce, kurumun önemli elemanlarından biri idi.

 

2. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde gereksiz sözcük ya da sözcükler kullanılmıştır?

A) Selim, iki yıl önce doktora çalışması için Paris'e gitmişti.

B) Bu firmanın çalıştığı faaliyet alanı hava taşımacılığı imiş.

C) Bu ailenin tüm bireyleri gezmeyi ve yoluculuğu çok severdi.

D) Serhat, geçen yıl iki arkadaşıyla üç ay Akdeniz Bölgesi'ni gezdi.

E) Serhat gibi gezmeyi sevenler, ülke turizmine katkıda bulunuyorlar.

 

3. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde bir sözcüğün yanlış kullanılması nedeniyle anlatım bozukluğu vardır?

A) Eğitim, yaşamın yalnız çocukluk çağı ile ilgili bir olgu değildir.

B) Eğitim ve öğretirin sorununu teknik malzeme eksikliği açısından değerlendirmek yanlıştır.

C) Öncelikle toplumun her kesiminin, eğitimin önemine inanması gerekiyor.

D) Bizim kültür sorunumuz kütle eğitimine gelip dayanıyor.

E) Kültür alanındaki gelişme, ancak eğitim ve öğretimin yaygınlaşmasıyla gerçekleşebilir.

 

4. (I) A. Hamdi Tanpınar, iyi şair olduğu kadar iyi bir hikayeci. (II) Şiirlerinde belli sembollerle ortaya koyduğu kavramları düz yazılarında açıklıyor. (III) Bağımlı olduğu sanat görüşü, şiirlerinde açıklığa engel oluyor. (IV) Hikâyelerinde, özellikle romanlarında açıklık daha ilk cümlelerden anlaşılıyor. (V) Sanatçı, sembollere başvurmak yerine, kahramanlarını konuşturmayı yeğliyor.

Numaralanmış cümlelerden hangisinde anlatım bozukluğu vardır?

A) I.   B) II.   C) III.   D) IV.   E) V.

 

5. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde altı çizili sözcük yanlış kullanılmıştır?

A) Ahmet'le okul başladığından beri hiç görüşemedik.

B) Bölgede önceki geceden itibaren büyük bir gerginlik yaşanıyor.

C) Yapacak bir işi olmayınca gün boyu evde oturdu.

D) Üniversiteye başlayışımızdan bu yana Erhan'la görüşemedik.

E) Sınav süresince dışarı çıkmanıza, kesinlikle izin verilmez.

 

6. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde bir sözün yanlış kullanımından kaynaklanan anlatım bozukluğu vardır?

A) Havaların soğuması, insanlara kışın yaklaştığını hissettirdi.

B) Kış sezonunun hazırlandığı şu günlerde mağazalar vitrinlerini yeniliyorlar.

C) Bazı mağazalar, müşterilerin ilgisini çekebilmek için vitrinlerini rengârenk ışıklandırdı.

D) Vitrinlerde duran mankenlerin kıyafetleri bir gecede yenilendi.

E) Bu kış, özellikle kırmızı ve siyah renkli giysiler ilgi görüyormuş.

 

7. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde bir sözün yanlış kullanılmasından kaynaklanan anlatım bozukluğu vardır?

A) Kendisine bağırıp çağıranlara hiç karşılık vermedi.

B) Bu konu hakkındaki kaygılarımız hâlâ bizi huzursuz ediyor.

C) Kafamıza yer eden bu anlamsız düşüncelerden kurtulmanın bir yolu olmalı.

D) Nerede yanlışlık yaptığımızı anlasak çok sevineceğiz.

E) Kimsenin başarısını küçümsemeye hakkınız yok.

 

8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "kapsamak" fiili yanlış kullanılmıştır?

A) Yeni çıkan yönetmelik, geçen yıl birinci basamağı kazanamayanları da kapsıyor.

B) Tahta silinince, sınıfın ön tarafını tebeşir tozu kapsadı.

C) Son sınav, bugüne kadar anlatılan bütün konuları kapsıyor.

D) Kanunun kapsayacağı kurallar birer birer tartışıldı.

E) Tüm suçları kapsayan bir af çıkmamalı. 

 

9. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde anlatım bozukluğu vardır?

A) Yağmur başlayınca bahçedeki çocuklar kaçıştı.

B) Fırtına sonrasında sokaklar çöplerle dolmuştu.

C) Mahallenin çocuktan bizim evin önünde toplanırdı.

D) Afacanlardan biri kapının önündeki su bidonunu dökmüştü.

E) Yaz akşamlarında, geç saatlere kadar bahçede oturup sohbet ederdik.

 

10. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde söylenen ile söylenmek istenen arasındaki uyumsuzluktan kaynaklanan anlatım bozukluğu vardır?

A) Bahar gelince doğanın her yanında bir canlılık, hareketlenme göze çarpar.

B) Benim için yılın en güzel aylarından biridir; nisan, mayıs.

C) Bir iki gün içinde, çiçeklere bürünen ağaçlar, kışı unutturur.

D) Havaların ısınması, insanda yaşama sevincini uyandırır.

E) Bahar yağmurları, doğanın güzelliğini bir kat daha artırır.

 

11. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde bir sözcüğün yanlış kullanılmasından kaynaklanan anlatım bozukluğu vardır?

A) Son filminde, toplum yaşamını yönlendiren gelenekleri konu etmişti.

B) Seyrettiğimiz film Afrika ülkelerinin ne kadar yoksun olduğunu ortaya çıkarıyor.

C) Yazar, romanını yazarken, eserin ileride senaryo olabileceğini biliyordu.

D) Son zamanlarda, ülkemizde, toplumsal yaşamdaki sıkıntıları.konu edinen birçok film çekildi.

E) Bu çağda da şiir, en çok ilgi gören tür olma özelliğini sürdürüyor.

 

12. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde bir sözcüğün yanlış kullanımından kaynaklanan anlatım bozukluğu vardır?

A) İki gündür kar yağıyordu, hava çok soğuktu.

B) Sabahtan beri aradığı adresi bulduğunda ayak parmaklan donmak üzereydi.

C) Ev sahibi, kendisini giriş kapısında karşıladı.

D) Salonda oturanların birçoğunu önceden hatırlıyordu.

E) Tanımadığı kişilerin yabancı olduklarını Türkçe bilmemelerinden anladı.

 

13. (I) Akşam saatlerinde doğudan gelen çok üzgün bir haberle Türkiye sarsıldı. (II) Erzurum'da orta şiddette bir deprem olmuştu. (III) Şehir merkezinde birçok binanın hasar gördüğü bildirildi. (IV) Merkezin dışındaki yerleşim yerlerinden haber alınamıyordu. (V) Gelen haberlere göre, halk panik halindeydi.

Numaralanmış cümlelerden hangisinde, yanlış yapılı bir sözcük kullanımından kaynaklanan anlatım bozukluğu vardır?

A) I.   B) II.   C) III.   D) IV.   E) V.

 

14. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde yanlış yapılı sözcük kullanımı anlatım bozukluğuna neden olmuştur?

A) Öğrencileri bu kış, yine uzun bir tatil bekliyor.

B) İkinci dönemin başlangıç tarihi henüz belirlenmedi.

C) Okulların açılacağı tarihi valilikler belirleyecek.

D) Bu yıl kış, önceki yıllara göre daha yumuşak geçiyor.

E) Şubat ayı geldiği halde, henüz kar yağmadı.

 

15. (I) Onu, geçen pazar deniz kıyısında koşarken görünce, doğrusu gözlerime inanamadım. (II) Bu yaşta birinin sabah sporuna çıkması imrenilecek bir durum. (III) Türkiye'nin son dönemindeki bütün olayların tanığı olan bu adam doğumunun sekseninci yılını yaşıyor. (IV) Fakat yirmi beş-otuz yaşında bir genç gibi yaşamını sürdürüyor. (V) Geziyor, eğleniyor, seyahat ediyor.

Numaralanmış cümlelerden hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

A) I.   B) II.   C) III.   D) IV.   E) V.

 

16. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde bir sözcük yanlış kullanılmıştır?

A) Yeşim'in saçları geçen yıla göre hayli uzamıştı.

B) Çocuğun sarılık olduğu gözlerinden anlaşılıyordu.

C) Pazardan aldığı gül fidanını büyükçe bir saksıya ekecekti.

D) Belediye başkanı değişince, kaldırımlar yeniden döşendi.

E) Sınıf başkanı, kitapları getirmeyen arkadaşlarına çıkışıyordu.

 

CEVAP ANAHTARI

1-C  2-B  3-D  4-C  5-B  6-B  7-C  8-B  9-D  10-B  11-B  12-D  13-A  14-B  15-C  16-C

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir