Yazım Kuralları Test-5

1. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde bir yazım yanlışı vardır?

A) Avrupa'nın Kuzeyi bu mevsimde çok soğuktur.

B) Doğu Avrupa ülkeleri minder sporlarında oldukça başarılıdır.

C) Türk edebiyatında Batılı anlamda eleştiri geleneği hâlâ yerleşmedi.

D) Güney bölgelerimizde, hasat mevsimi başlamıştır.

E) Bu rüzgâr, batıdan esermiş.

 

2. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde büyük harflerin kullanımı ile ilgili bir yazım yanlışı vardır?

A) Koşma, Destan ve Semai, Âşık edebiyatı ürünleridir.

B) Divan edebiyatında nazım biçimleri beyit ve dörtlük esasına göre gruplandırılır.

C) Divan edebiyatında şiir her zaman düz yazının önündedir.

D) Roman, edebiyatımızda ilk kez Tanzimat döneminde görülür.

E) Dilde sadeleşme hareketi Midi Edebiyat döneminde başarıya ulaşır.

 

3. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde altı çizili sözün yazımı yanlıştır?

A) Anadolu'da pek çok bağrıyanık ozanlar vardır.

B) İlker'in yanındaki çocuk söylediğimiz her şeye karşı çıkıyordu.

C) Dün akşama kadar hepimiz adamakıllı yorulduk.

D) Bu kadar sallapati biri olduğunu tahmin etmemiştim.

E) Yine açıkgözlük edip, boş bulduğu yere eşyalarını bırakmıştı.

 

4. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde bir yazım yanlışı yoktur?

A) Adam, bana birşeyler oluyor dedi ve bayıldı.

B) Yenilikler toplum açısından da ele alınmalıdır.

C) Bu ülkelerin herbiri, en çok on milyon nüfusa sahiptir.

D) Bu hayvanların başı boş dolaşması çocuklar için çok tehlikeli.

E) Bina sahibi, bizi yarın akşam üstü iskelede bekleyecek.

 

5. "Hanımeli, demirbaş, suçiçeği, aslanağzı" gibi bileşik sözcükler aşağıdaki yollardan hangisi ile oluşmuştur?

A) Her iki sözcük de gerçek anlamından uzaklaşmıştır.

B) Yalnız ikinci sözcük gerçek anlamından uzaklaşmıştır.

C) Bileşik sözcüğü oluşturan sözcükler, tür değişikliğine uğramıştır.

D) Ses kaynaşması yolu ile oluşmuştur.

E) Belirtisiz isim tamlamalarından oluşmuştur.

 

6. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde altı çizili sözcüğün yazımı yanlıştır?

A) Bu çocuk Ufuk'un kardeşi imiş.

B) Babasının bu konudaki öğüdünü hiç unutmuyordu.

C) Ete geçirdiği kanıtı kaybetmek istemiyordu.

D) Beş yıl önce hukuku bitirdiğini söyledi.

E) Elindeki kasedi herkesin dinlemesini istiyordu.

 

7. Aşağıdakilerden hangisinde kısaltmalarla ilgili bir yazım yanlışı vardır?

A) 30 yıl önce, Türkiye AET'ye katılmak için başvurmuş.

B) Bugün tartıştığımız adam İETT'de şoförlük yapıyormuş.

C) ÖYS'nın kaldırıldığı yıl büyük ağabeyim de sınava girmişti.

D) Sulama ile ilgili çalışmaları düzenlemek DSİ'nin görevidir.

E) Türkiye'de 20 yıl önce TRT'den başka televizyon kanalı yoktu.

 

8. Aşağıdaki cümlelerde geçen altı çizili bölümlerden hangisinde yazım yanlışı yoktur?

A) Bu yıl sınav baş vuruları şubat ayında olacakmış.

B) Bilinç altına işleyen bazı davranışlardan kurtulmak mümkün değildir.

C) Sürekli göz altında tutulmak kişinin sinirlerini bozar.

D) Yanımızda küçük bir el fenerinden başka bir şey yoktu.

E) Soruşturmanın başlaması için baş savcının gelmesi bekleniyordu. 

 

9. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde yazım yanlışı yapılmıştır?

A) Son dersinde, bize "Savaş ve Barış"ı anlatmıştı.

B) Kazadan bir gün önceki yazısının başlığı "trafik" idi.

C) Son levhadan, Adana ili sınırlarından çıktığımızı öğrendik.

D) 26 Temmuz sabahı Gaziantep'e varmıştık.

E) Uludağ'a otobüsle çıkmak isteyince, şoför isteğimizi kabul etmedi.

 

10. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde yazım yanlışı vardır?

A) Sait Faik'in Lüzumsuz Adam Öyküsünü ben de çok beğendim.

B) Sanatçının "Sonbahar" adlı tablosunda renk uyumu çok başarılı.

C) İlk okuduğum Rus romanı Suç ve Ceza idi.

D) Geçen hafta İsveçli sanatçıların katıldığı bir programa davetliydik.

E) Goethe, Alman edebiyatının en önemli isimlerinden biridir.

 

11. Unvanlar ve takma adlar özel isme bağlı olarak kullanıldığında ilk harfi büyük yazılır.

Buna göre aşağıdaki cümlelerden hangisinde yazım yanlışı vardır?

A) Muhsin Bey'i, dün bir avukat aradı.

B) Bu sabah, Kat Sorumlusu Gülay Hanım masaları temizliyordu.

C) Hasan Amca'nın küçük oğlu İhsan bu yıl doktor olmuş.

D) 1970 yılında, dışişleri bakanımız Avustralya'ya gitmişti.

E) Bu romanda, Yüzbaşı Selahattin en canlı tiplerden biridir.

 

12. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde altı çizili sözün yazımı yanlıştır?

A) O yıllarda günaşırı Silivri'den Bakırköy'e gelirdi.

B) Bu küçük kasabada gün batımını izlemek çok zevkliydi.

C) O gece, ayışığı denizi aydınlatıyordu.

D) Geçen pazar İlker'in doğum günü imiş.

E) İnsanlar, alın yazısının değişmeyeceğine inanır.

 

13. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde bir yazım yanlışı yapılmıştır?

A) Herhangi bir olay çıkmaması için, alana görevliler yerleştirilmişti.

B) Kortejin görülmesiyle ortalık birdenbire karıştı.

C) En öndeki araba, rengârenk çiçeklerle süslenmişti.

D) Hırsızlar, güpe gündüz tören alanındaki bir bankayı soymuşlar.

E) Her iki grup da karşılıklı birbirini suçluyordu.

 

14. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde sayıların veya tarihlerin yazılışı ile ilgili yanlışlık yapılmıştır?

A) Vapura bindikten sonra yirmi dakika kadar daha bekledik.

B) Dün, akşama kadar yalnızca yirmibeş soru çözmüş.

C) Biz Ocak 1990'da bu semte taşınmıştık.

D) 17 Haziran'dan sonra hepiniz rahat edeceksiniz.

E) 2020'de dünya nüfusunun 7 milyara ulaşacağı tahmin ediliyor.

 

15. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde yazım yanlışı vardır?

A) Gökhan; Türkçe, Matematik ve Fizik derslerini çok severdi.

B) İlkokula Kayseri'de başlamış, ancak Adana'da bitirebilmişti.

C) İlkokuldan sonra, Tire Cumhuriyet Lisesinde okumuştu.

D) Divan edebiyatına ilgi duymaya lise yıllarında başladı.

E) Konya'daki Selçuklu dönemine ait eserler, onda tarihe karşı ilgi uyandırmıştı.

 

16. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde altı çizili sözün yazımı yanlıştır?

A) Sınıf öğretmeni, öğrencilerin durumunu velileri ile bire bir görüşmek istiyordu.

B) İnsanların bu derece vurdumduymaz olmalarını kabul edemiyordu.

C) Kitapları, kitaplığa gelişigüzel yerleştirip gitti.

D) Bugüne kadar herhangi bir sorunla karşılaşmamıştık.

E) Sizden hiç birşey istemiyorum, beni rahat bırakın diyordu. 

 

CEVAP ANAHTARI

1-A  2-A  3-A  4-B  5-A  6-E  7-C  8-D  9-B  10-A  11-B  12-C  13-D  14-B  15-A  16-E

2 Yorum Var: “Yazım Kuralları Test-5

  1. Altıncı soruda çok ince bir detay var. Süreksiz sert ünsüz harflerle (p, ç, t, k ) biten sözcükler, sesli harf veya sesli harf ile başlayan bir ek aldıkları zaman sonlarındaki sert ünsüz harf yumuşayarak (b, c, d, g, ğ) olur. Bu kurala “sert sessizlerin yumuşaması” denir. “Öğüt” kelimesi ünlü ile başlayan bir ek aldığı için “öğüdünü” oluyor. C şıkkında blunan bu yazım doğru bir yazım. Aynı durumun “kaset” kelimesi için de olmasını bekleyip E şıkkına da yazım yanlışı ihtiva etmiyor diyebilirsiniz ancak bu kural yabancı kelimeler için geçerli değil. Bu yüzden olması gereken “kaseti” dir. Ve “kasedi şeklinde yazıldığı için doğru cevap E şıkkıdır.”

  2. 16. soru hatalı çünkü A seçeneği de bire bir yazımı birebir olmalı. E şıkkında bir şey ayrı yazılmalı ve ikisi de yanlış soruda 2 cevap oluyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir