Makale

Herhangi bir konuda bilgi vermek, bir gerçeği ortaya koymak, bir tezi kanıtlamak veya bir düşünceyi savunmak amacıyla kaleme alınan ve temel öğesi fikir olan yazılara “makale” denir.

Makalenin özellikleri şunlardır:

  • Makalede temel unsur düşünce “fikir”dir.
  • Yazar, herhangi bir konudaki görüşlerini, belli kanıtlar, belgeler, inandırıcı veriler kullanarak anlatmaya çalışır, böylece okuyucuyu bilgilendirmeyi amaçlar.
  • Makalenin amacı; açıklama, eleştiri, tanıtım, bilgilendirme de olabilir. Ama genellikle eleştirel tutum ön plandadır.
  • Makaleler, yazıldıktan sonra bir araya getirilerek makale kitapları şeklinde yayımlanabilir.
  • Makalede açık, anlaşılır, ciddi bir dil kullanılır.
  • Makaleler öğretici yazılardır. Bu nedenle yazar tutarlı, tarafsız, bilimsel bir üslûp kullanır.

Makale Türleri

Makaleler seçilen konuya göre uzun ya da kısa olabilir. Makale her konuda yazılabilir. Makalenin yazılacağı konu güncel olabileceği gibi, felsefi, bilimsel, sanatsal da olabilir. Ancak edebî makale sanatla ilgili konuları işler. Makaleler niteliklerine göre temelde “edebî makale” ve “mesleki makale” olmak üzere iki grupta toplanabilir.

a. Edebî makale: Dil, edebiyat ve sanatla ilgili konuları işleyen makale türüdür.
b. Meslekî makale: Tıp, ekonomi, sosyoloji gibi bilimin ve bilime dayalı mesleklerin değişik dalları ile ilgili konulan işleyen makale türüdür.

Türk Edebiyatında Makale

Türk edebiyatında makale türünün ilk örnekleri Tanzimat döneminde görülür. İlk makale, Şinasi tarafından çıkarılan ve ilk özel gazete kabul edilen Tercüman-ı Ahval de (1860) yayımlanmıştır. Türk edebiyatındaki bu ilk makale Tercüman-ı Ahval Mukaddimesi‘dir. Namık Kemal, Ziya Paşa, Şemsettin Sami, Muallim Naci, Beşir Fuad gibi sanatçılar bu türün gelişmesini sağlamıştır. Servet-i Fünun döneminde ise bu tür yayılmış, gelişmiş, olgunlaşmıştır. Türk edebiyatında makale türünde Hüseyin Cahit, Cenap Şahabettin, Fuat Köprülü, Nurettin Topçu gibi sanatçılar eser vermiştir.

Makale Örneği

“Çağın yalnızca bir zamansal bölümlemeyi ifade etmediği ve bunun belirlenmesinin de zaten son derece sübjektif olacağı noktasından işe başlamak mümkün olabilir. Çünkü insanlar zamanın akışını tarafsız ve sabit bölümlere ayırmak üzere astronomik kıstaslar kullanmaktadırlar. O halde çağ daha çok, tarihin niteliksel bölünmesi olmaktadır. Bu durumda ilk soru belirmektedir: Hangi tarih? Eğer dünya tarihi tüm zamanı ve mekânı itibarıyla homojen bir süreçten geçtiyse, tarih yoğunluğu veya daha keskin bir ifadeyle de ölçülebilir bir süreç ise, bu tarihin “çağlara bölünmesi kabul edilebilir nitelikte olacaktır. Ama eğer böyle değilse, o zaman birden çok “tarih” ve bu tarihlerin mekâna, zamana göre farklı yoğunlukları olacaktır ki, o zaman evrensel bir çağ bölünmesi savunulabilir olmaktan çıkacaktır…”

(Mehmet Ali KILIÇBAY)


384 Yorum Var: “Makale

    1. Ay evet ya ne güzel söylemişsin katılıyorum ve site çok işime yaradı.

    2. Çamur atma; hedefini şaşırsın, kirli ellerle kalıverirsin.

  1. Çok güzel ama hepsini yazmak biraz zor oldu ama genel olarak süper. Uzun olmasını da şöyle açıklıyorum, bu kadar kusur kadı kızında bile olur.

  2. Çok güzel bir site, öğretmenimiz bize bu ödevi verdi ve çalışmamızı istedi. Bu konuyu çalışmamızı, müfredata göre işlenmiş olarak kabul edileceğini söyledi. Ve ben bu siteden çalıştım. ALLAH hepinizden hatta emeği geçen herkesten razı olsun.

  3. Sınavdan inşallah iyi not alırım. Hoca makale, hikaye, biyografi, masal ne demek diye soracakmış!

  4. Merhaba arkadaşlar, ben kentsel dönüşümle ilgili makale yazacağım da bana yardımcı olabilir misiniz? Nasıl yaparım, açıklarım lütfen yardımcı olun.

  5. Çok güzel anlatmışsınız, Diyarbakır Fatih Lisesi 9/H öğrencileri adına teşekkür ediyorum.

  6. Ben Türk edebiyatında makaleye kadar yazdım ama yine de çok işime yaradı teşekkür ederim. :)

  7. Gerçekten çok bilgi verici oldu çok sağolun, çok önemliydi sizin sayenizde ödevden yırttık. :)

  8. Benim de işime yaradı teşekkürler. Güzel bir site 40 yılda bir site doğru düzgün açıldı.

  9. Ayrıntıya girseniz daha iyi olur ayrıntılı konu anlatımlar var onları atsanız veya yazsanız, yine de işime yaradı çok teşekkür ederim.

  10. Bilmediğim bir kelimeydi, yardımcı olduğunuz için teşekkür ederim ;) Bu arada herkes söz hakkına sahiptir!

  11. Makale çeşitleri ve özellikleri çıkmıyor ve bulamadım ödevde, nasıl bulacağım?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir