İletişim, Dil ve Kültür Test-1

1. “Bu masa çok kirli.” cümlesinde “masa” sözcüğünü oluşturan “m, a, s, a” seslerinin dil bilimindeki karşılığı aşağıdakilerden hangisidir?

A) Kanal

B) Gösteren

C) İleti

D) Gönderge

E) Bağlam

 

2. Amacı olmayan, istem dışı gelişen doğal göstergelere —- denir. Örneğin ateşi yükselen bir çocuk öksürmeye de başlamışsa onun hastalandığını anlarız.

Bu parçada boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) gönderge

B) simge

C) belirtke

D) belirti

E) bağlam

 

3. Meşhur Türkçe “Mevlid” kasidesinin şairi olan Süleyman Çelebi Bursa’da doğmuştur. Bursa’da asrının ileri gelen âlimlerinden ilim tahsil etmiştir. Resulullah Efendimize olan muhabbeti, Vesiletü’n Necat isimli Mevlid kasidesini yazmasına vesile olmuştur.

Bu parçada dil hangi işlevde kullanılmıştır?

A) Göndergesel işlev

B) Heyecana bağlı işlev

C) Alıcıyı harekete geçirme işlevi

D) Şiirsel işlev

E) Kanalı kontrol işlevi

 

4. Aşağıdakilerden hangisi göstergeye örnek olamaz?

A) Tıp merkezlerinde sus işareti yapan hemşirenin resmi, orada sessiz olunması gerektiğinin göstergesidir.

B) Bir ülkenin bayrağı, o ülkenin bağımsızlığının göstergesidir.

C) Elektrik trafosunun üzerindeki kuru kafa, oranın tehlikeli olduğunun göstergesidir.

D) Trafik lambasında yanan kırmızı ışık, araçların durması gerektiğinin göstergesidir.

E) Bir dilin yabancı dillerden sözcük alması o kültürün bağımsızlığının en önemli göstergesidir.

 

5. “Adalet Bakanlığı” amblemindeki terazi resmi, aşağıdaki göstergelerden hangisidir?

A) İkon

B) Belirti

C) Simge

D) Belirtke

E) Gösteren

 

6. Müdür Bey, öğretmenler odasında yaptığı toplantıda bazı olumsuzlukların yaşandığını belirterek öğretmenleri uyarır. Öğretmenlerden bazıları bu uyarıyı dikkate almazken, bazıları uyarının kendileri için yapıldığını düşünür.

Aynı gönderici tarafından gönderilen iletinin alıcılar tarafından farklı anlam çerçeveleri oluşturmaları iletişimin unsurlarından hangisiyle açıklanabilir?

A) Kod

B) Gösterge

C) İleti

D) Gönderge

E) Bağlam

 

7. Bir duygusunu, düşüncesini, gereksinimini iletmek isteyen kişi ya da kuruma ne ad verilir?

A) Alıcı

B) Kod

C) İleti

D) Gönderici

E) Kanal

 

8. Ses yolunda çeşitli noktalarda boğumlandırılarak çıkarılan birtakım işlenmiş seslere dayalı, insana özgü ortaklaşa kullanılan gelişmiş iletişim sistemine —- denir.

Bu parçada boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) şive

B) dil

C) ileti

D) lehçe

E) gösterge

 

9. Şehirlerarası yolculuğa çıkan biri, gezip gördüğü yerleri videoya çeker. Daha sonra bunları ailesine gösterir.

Bu iletişimde “video” iletişim unsurlarından hangisidir?

A) Kod

B) Gönderge

C) Kanal

D) Simge

E) Bağlam

 

10. Bir dilin bilinen, takip edilebilen devirlerinde ondan ayrılan, bazı bakımlardan farklılık gösteren kollarına denir. Azerice, Kazakça, Özbekçe Türkçenin —-

Bu parçanın sonuna, dil-kültür ilişkisi göz önünde bulundurularak aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) lehçesidir.

B) şivesidir.

C) ağzıdır.

D) jargonudur.

E) simgesidir.

 

11. Aşağıdakilerden hangisi doğal bir gösterge değildir?

A) Güneşin batması

B) Karın yağması

C) Meyvelerin olgunlaşması

D) Büyüklere saygı gösterilmesi

E) Bazı akarsuların kuruması

 

12. Bir binanın acil çıkış için gösterilen işaretleri, aşağıdakilerden hangisini karşılar?

A) Belirti

B) Simge

C) Kanal

D) Görsel gösterge

E) Belirtke

 

13. I. İsimleri niteleyen ya da belirten sözcüklere sıfat denir.

II. Doğu Karadeniz en çok yağış alan bölümdür.

III. Çekim eklerini, defterinize yazarak en kısa sürede ezberleyiniz.

IV. Bu konu ile ilgili söylediklerimi yeterince anlayabildiniz mi?

Yukarıdaki cümlelerde dilin aşağıdaki işlevlerinden hangisinin örneği yoktur?

A) Kanalı kontrol işlevi

B) Dil ötesi işlevi

C) Göndergesel işlevi

D) Alıcıyı harekete geçirme işlevi

E) Şiirsel işlevi

 

14. Toplumda genelde sokak kültürünü temsil eden insanların kullandığı özel kelime dağarcığıdır. Dikkat edilmesi gereken husus, anlamını bilmediğimiz bu tarz kelimelerin olur olmaz her zemin ve zamanda kullanmamaktır.

Yukarıdaki parçada tanıtılan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

A) Ağız

B) Şive

C) Argo

D) Lehçe

E) Jargon

 

CEVAP ANAHTARI

1-B  2-D  3-A  4-E  5-C  6-E  7-D  8-B  9-C  10-B  11-D  12-E  13-E  14-C

 

İletişim, Dil ve Kültür Test-1 İndir!

93 Yorum Var: “İletişim, Dil ve Kültür Test-1

    1. 2.sorunun cevabı “D” şıkkıdır. Çünkü amacı olmayan göstergelere “belirti” denir.

    2. 2.soruda cevap belirti çünkü çocuğun ateşinin çıkması onun hasta olduğunu belirtiyor.

    3. Doğal göstergenin bir diğer ismi o yüzden anlamamışsındır.

  1. Çok güzel teşekkürler, bütün sorular açık ve net :) 2 boş 1 yanlış yaptım iyi mi :D

    1. Aynen ya dil ve anlatım gibi zor bir derste 15 sorudan 1 yanlış süper bence, az daha sevinçten ağlıyordum. İnşallah sınavda da böyle olur :D

    1. Göndergesel işlev bilgi vermek amaçlıdır soruda da adamın hayatıyla ilgili bilgi verir.

  2. Test gayet başarılı bir yapıma sahip. Fakat işaretleme butonu olsa idi daha iyi olurdu.

    1. En kısa sürede testin online hali yüklenecektir.

  3. Teşekkürler çok güzel olmuş ful çıkardım. Bana sınavda yardımcı olacağına inanıyorum. Tekrar teşekkürler.

    1. Testi online olarak da çözebilirsiniz. Yazının başındaki linke tıklayın.

  4. Bizim hoca yarıyıl ödevi olarak bu testleri vermiş, hepsinin cevabını buradan bakarak yaptım sağolun.

  5. Zira faydalı bir test olmuş lakin işaretlenmemesi şahsımı çok üzdü gereğinin yapılmasını arz ederim.

    1. 9.soruda iletişim kanalı görsel olarak sağlanmıştır. Buradaki video kanaldır. 6.soruda ise cevap bağlamdır. Çünkü bağlam iletişimin gerçekleştiği ortamdır. Uyarı alan öğretmenlerden hata yapanlar o iletişimden gerekli payı çıkarmışlardır.

  6. Dil ve anlatım evet zor olabilir ama şu konuya bir bakın isterseniz “iletişim” ne kadar zor olabilir ki?

  7. Son sorunun cevabını şıklarda bulamadım konuşma dili olması gerekmiyor mu? Zaten jargon ile argo aynı şey değil mi? “Argo, herhangi bir dilin parçası olmakta olup, toplumun bir kesimi tarafından kullanılan, kendine özgü sözcük ve deyişlerden oluşan özel bir dildir.” Zaten ben de aşağı yukarı bu şekilde biliyordum ama bu tanımla alakası yok ki sorunun.

  8. 6.soru bence hatalı tüm öğretmenler toplantı odasında olduğuna göre ortam (bağlam) değişmiyor? Bence gönderge olmalı cevap.

  9. 6. soruda bir hata var sanırsam. Yanıt, gösterge ya da gönderge olmalıdır, emin değilim ama bağlam olamaz. Bağlam, iletişimin gerçekleştirildiği ortamdır.

  10. Merhabalar 6. sorunun cevabına E demişsiniz ama onun cevabı A olmalı, bağlam değil bağlam iletişimin gerçekleştiği yerdir. Soruda sorulan ise herkesin farklı algılaması kod hocam sanırım yanlış yazmışsınız cevap anahtarında 6’yı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.