Düzyazı Türleri Test-8

1. Bir yazarın güncel konularla İlgili kişisel görüş ve düşüncelerini kısaca anlattığı dergi ve gazete yazılarıdır. Yazar görüşlerini kanıtlama yoluna gitmez, sohbet üslubu içerisinde görüşlerini açıklar. Böylece okur güncel bir konuyu yazarın penceresinden görmüş ve öğrenmiş olur.

Bu parçada sözü edilen yazınsal tür aşağıdakilerden hangisidir?

A) Deneme  

B) Makale  

C) Fıkra  

D) Anı  

E) Günlük

 

2. Bir halk edebiyatı olan "masal"la ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır?

A) Yazarları belli değildir.

B) Zaman kavramı yoktur.

C) Masal kahramanları sadece günlük hayattan seçilir.

D) Anlatımda miş'li geçmiş zaman kullanılır.

E) Olağanüstü olaylara ve kişilere yer verilir.

 

3. Yaşanılan olaylardan edinilen izlenimlerin günü gününe yazılmasına ve bunun sonucunda elde edilen esere ne denir?

A) Biyografi   B) Söyleşi   C) Deneme   D) Günce   E) Anı

 

4. Fıkra İle ilgili aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

A) Günlük konuşma dili kullanılır.

B) Düşünceleri kanıtlama amacı yoktur.

C) Okuru eğitmek amacıyla yazılır.

D) Güncel konularda yazılır.

E) Kısa ve yoğun bir anlatımı vardır.

 

5. Yazarın, gündelik olayları, özel bir görüşle, güzel bir üslupla, kanıtlama gereği duymadan yazdığı kısa, günübirlik yazılardır. Gazetelerde yayımlanmaktadır. Dilde günlük deyimlere, yer yer nükteli sözlere yer verilir. Okuyucuyla sohbet ediyormuş gibi bir hava sezdirilir.

Bu parçada sözü edilen yazı türü aşağıdakilerden hangisidir?

A) Deneme   B) Eleştiri   C) Makale   D) Fıkra   E) Mektup

 

6. Camtutan, zihni faaliyetten gerçek bir varlık lezzeti alabilen her ciddi edebiyat okurunun ilgisini fazlasıyla hak ediyor. Türk öyküsü ise bu kitapla; kendini, kendisinin ustası kılabilen bir yazarla tanışmış oluyor. Bunun yanı sıra yazarın öyküde kendine bir durak edindiğini söylenemez. Arayışlarına devam eden ve kendini yenilemeye aday bir yazar… Bu arayışlarında ortaya iyi metinler çıkacağına dair umut veriyor, iyi ki de veriyor.

Bu parça aşağıdaki yazı türlerinin hangisinden alınmış olabilir?

A) Eleştiri   B) Deneme   C) Mektup   D) Fıkra   E) Günlük

 

7. Gidip görülen yerlerle ilgili yazılan yazılara —- adı verilir. Bu yazılarda yazar daima, gezdiği yerleri anlatmalı, uydurma, yanlış bilgiler vermemelidir. Yazar gördüklerini, okuyucusunun daha iyi algılaması için, karşılaştırma yapar. Okur sanki o yerleri sanatçıyla gezer gibi olur.

Bu parçada boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) deneme   B) fıkra   C) anı   D) gezi yazısı   E) günlük 

 

8. Bayram tebriki kartınızı, "Bu da Bir Hikayedir"inizi, evvelki gün de mektubunuzu aldım. "Portre" ve "Para" hikâyeleriniz çok hoşuma gitti. "Portrecin son cümlesi, yani "Hakikat bir kere daha hayali öldürmüştü." olmasaydı, o hikâyeyi bir şiir gibi ezberleyecektim. Ancak okurken o cümleyi yok farz ettim. "Portre" hikâyenizi Ziya da çok beğendi. Galiba bir yazı da yazacak. Şimdilik bu kadar dostum.

Bu parça aşağıdaki yazı türlerinin hangisinden alınmış olabilir?

A) Deneme   B) Fıkra   C) Eleştiri   D) Makale   E) Mektup

 

9. Yazar, bu romanında öncekilerden farklı bir şey yapmış. Önceki romanları daha çok, bilimkurgu ağırlıklıydı. Bunda ise bilimkurgudan çok öte bir romanla karşı karşıyayız. Diliyle, kurgusuyla çığır açabilecek nitelikte bir roman bu. Okur, bu romanı okurken bir sinema filmi izlemenin keyfini yaşıyor adeta. Belki roman daha güzel bir şekilde sonlanabilir; okur mutlu bitirebilirdi romanı. Ama bu durumda da romanın sonunda okura hazırlanan sürpriz ortadan kalkardı.

Bu parçada aşağıdaki yazı türlerinden hangisine ait özellikler ağır basmaktadır?

A) Günlük   B) Deneme   C) Fıkra   D) Biyografi   E) Eleştiri

 

10. Beşiktaş'ta oturuyorduk. Aile doktorumuz geldi, muayene etti beni. Ağır hasta olduğumu ve bir yıl okula gidemeyeceğimi söyledi. Gaziosmanpaşa Ortaokulu öğrencisiyim, çalışkan bir öğrenciyim, sınıfımı iftiharla geçiyorum hep. Çok üzüldüm, ağlamaya başladım. Doktor bey duygulandı: "Ağladığına bakılırsa okulu seviyorsun. Bu iyi. Ama genç adam, şunu hiç unutma ki sağlığın olmazsa eğitimin hiçbir işe yaramaz. Karakterin olmazsa sağlığın da hiçbir işe yaramaz." Bu özdeyiş gibi sözü duyalı elli yıldan fazla zaman geçti. Bu söz, beynime öyle kazınmış ki bugün bile neredeyse o doktorun sesiyle kulaklarımda çınlar.

Bu parça aşağıdaki edebiyat türlerinin hangisinden alınmış olabilir?

A) Anı   B) Makale   C) Fıkra   D) Biyografi   E) Otobiyografi

 

11. Nasrettin Hoca'nın fıkraları gülünüp geçilecek nitelikte boş sözler değildir. Bunlar, üzerinde uzun uzun düşünülecek, dersler çıkarılacak eğitici gerçeklerdir. Bu fıkralarda her şeyi ile halkımız vardır. Yaşamı ve sevinciyle halkımız vardır. Onun içindir ki halkımız bunları sevmiş, benimsemiş; her yerde ve her fırsatta anlatmış; bütün canlılığı ile zamanımıza kadar gelmesini sağlamıştır. "Kuşa benzemek, fincancı katırlarını ürkütmek, ipe un sermek" gibi birçok sözünü deyimleştirmiştir. Yazılı bir metin bırakmadığı hâlde, fıkralarının yaygınlığı da şunu gösteriyor ki; o bugün de hocalığına devam etmektedir.

Bu parçada aşağıdaki yazı türlerinden hangisine özgü nitelikler ağır basmaktadır?

A) Deneme   B) Otobiyografi   C) Makale   D) Anı   E) Sohbet

 

12. Yazarın, herhangi bir konu üzerinde, kişisel anlayış ve düşüncelerini kanıtlama yoluna gitmeden, güzel bir üslupla aktardığı gazete yazısı aşağıdakilerden hangisidir?

A) Günlük   B) Anı   C) Makale   D) Fıkra   E) Biyografi

 

13. (I) Masal, bilinmeyen yer ve zamanlara ait olağanüstü kahramanlık maceralarını anlatır. (II) Kimi masallarda yer adı geçse de genellikle yer belli değildir. (III) Kahramanlar insanlar, hayvanlar, bitkiler, soyut ve somut varlıklar olabilir. (IV) Sözlü edebiyat ürünü olan masallar nazım şeklinde yazılır. (V) Masallarda amaç, eğiticiliktir.

Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangisinde bir bilgi yanlışı yapılmıştır?

A) I.   B) II.   C) III.   D) IV.   E) V.

 

14. I. Düşünce eksenli yazılardır.

II. Düşünceler kanıtlanarak aktarılır.

III. Ciddi ve nesnel bir anlatımı vardır.

IV. Bir konuda bilgi vermek amacıyla yazılır.

Yukarıda özellikleri verilen yazı türü aşağıdakilerden hangisidir?

A) Deneme   B) Fıkra   C) Makale   D) Sohbet   E) Biyografi 

 

CEVAP ANAHTARI

1-C  2-C  3-D  4-C  5-D  6-A  7-D  8-E  9-E  10-A  11-C  12-D  13-D  14-C


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir