Haber Yazıları

Toplumda veya tabiatta meydana gelen çeşitli olay, durum ve görünümle ilgili bilgi ve duyurulara “haber”; bu haberlerin halka duyurulması amacıyla hazırlanan yazılara da “haber yazısı” denir.

Haber yazıları, belli bir zamanda ve yerde olmuş olayları merakı giderecek düzeyde ayrıntılı ve anlaşılır bir dille aktarır. Haber yazılarında inandırıcılık, belgelere dayanma, olayı tüm boyutlarıyla aktarma, yansız davranma, okuyucunun farklı yorumlamasına imkân vermeyecek şekilde, açık ve anlaşılır bir dil ve üslupla aktarılması gibi unsurlara dikkat edilir.

Duyulduğunda halk arasında heyecan yaratan haberlere sansasyonel haber denir. Doğru olmayan haberlere ise asparagas (uydurma) haber denir. Haber toplayan, haber yazan kişilere muhabir denir.

Haber yazılarının özellikleri şunlardır:

  • Haber yazılarının günlük ve önemli olması gerekir.
  • Kolay anlaşılır; akıcı, açık ve duru olmalıdır.
  • Haber yazıları toplumun büyük bir kısmını ilgilendirmelidir.
  • Yazan kişi anlattıkları karşısında tarafsız kalmalı, yorumdan kaçınmalıdır.
  • Yanlış anlaşılmalara yer verecek cümlelerden uzak durmalıdır.
  • Anlatılanlar ilgi çekici olmalıdır.

Haber planı, tersine dönmüş piramit diye bilinir. Tersine dönmüş piramitte, haberin giriş bölümünde olay birkaç cümle ile özetlenir. Gelişme bölümünde sözü uzatmadan gerekli ayrıntılar verilir. Sonuç bölümünde ise olayın etkisi, olaya el koyma anlatılır. Haber ilginç olmalıdır. Haberin başlığı da ilginç olmalı, başlığa gözü takılan okuyucu, gerisini okumak için can atmalıdır. Haber duyulmamış olmalıdır. Okuyucu duyduğu bir olayı ikinci kez okumaz. Haber önemli olmalıdır. Haberin ilgilendirdiği okuyucu kitlesi çok olmalıdır. Haber doğru olmalıdır. Muhabir haberi tarafsız yazmalı, habere yorum katmamalıdır. Yorum köşe yazarlarının işidir. Haber yazılarında, muhabir okuyucuyu haberle başbaşa bırakmalı, okuyucusuna kendi varlığını hissettirmemelidir.

5N 1K Özellikleri

Bir haber yazısında “Ne?/Kim?; Neyi?/Kimi?; Nasıl?; Niçin?; Nerede?; Ne zaman?’ sorulannın cevapları yer alır.

Haber yazılarında bulunan bu özellikler 5N 1K formülüyle karşılanır. Haber yazıları, 5N 1K’da yer alan sorulara verilen cevaplarla genişler. Bu soruların cevabının yer almadığı haber yazılan eksiktir. Okuyucunun merakını gidermez, olayı tam olarak yansıtmaz. Olay hakkında yeterli bilgiyi içermez.

Bir haber yazısında açıklığa çıkarılmamış bir yön olmamalıdır. İlgi çekici ve duyulmamış olmalıdır. Habercilikte “Köpek insanı ısırırsa haber olmaz, ama insan köpeği ısırırsa bu haber olur.” şeklinde bir kural vardır. Aynı zamanda haberin başlığı da ilginç olmalıdır. Haber doğru olmalı, belgelere dayandırılmalı ve yorum yapılmadan açık, anlaşılır bir üslupla aktarılmalıdır.

Haber Kaynakları

  1. Resmî haberler: En etkili kişilerden öğrenilir.
  2. Özel haberler: Halk arasındaki olayların halk tarafından muhabirlere bildirilmesiyle elde edilir.
  3. Ajans haberleri: Dünya olaylarını toplayıp her yana bildiren kurumların verdikleri haberlerdir.

Haber Yazısının Konuları

Haber yazıları konularına göre: siyasal haber yazıları, sanatla ilgili haberler yazıları, ekonomiyle ilgili haber yazıları, bilimsel ve teknik haber yazıları, sosyal haber yazıları, spor haber yazıları olmak üzere gruplandırılabilir.

Röportaj-Haber Yazısı Farkı

Haber yazılarında olaylar olduğu gibi aktarılırken röportajda yazarın duygu ve düşünceleri katılır. Dolayısıyla röportaj, haberin genişletilmiş hâlidir. Röportajda birinci kişili anlatım, haber yazısında ise üçüncü kişili anlatım kullanılır.


176 Yorum Var: “Haber Yazıları

    1. Çok sağ olun bu arada keşke siz de uydurma bir haber yazıp koysaydınız ama yine de çok teşekkür ederim :) Sağ olun emeğinize sağlık :D
      Dipnot: İyi ki varsınız :D

    1. Hiç iyi olmamış, biz haber yazısının özelliklerini istiyoruz başka şeyler çıkıyor.

  1. Edebiyat ödevimi hep bu siteden yapıyorum, sonuçları doğru olan bir site çok teşekkür ederim.

  2. Başarılı ama biraz daha uzun olsa daha iyiydi. Sonuçta burada herkes ödev için alıyor, hocalarda ne kadar uzun olursa daha iyi düşüncesi olduğu için diğer kaynaklardan da yararlanmak zorunda kalıyor fakat uzun olsa daha iyi olurdu. Diğer çalışmalarınızda daha iyisini bekliyoruz, yine de ellerinize sağlık.

  3. Ellerinize sağlık çok güzel olmuş ama biraz daha kısa olsa çok daha iyi olurdu :)

  4. Yani şimdi aslında iyi olmuş ama daha iyi olabilirdi. Öncelikle site çok güzel olmuş adı şekilli her şey güzel yani bu sitede…

  5. Gerçekten çok işime yaradı. Allah razı olsun. Yazılımda da inşaallah başarılı olurum. AMİN…!!! :)

  6. Elinize sağlık güzel çalışma olmuş. Uzunluk derecesi bence gayet iyi sadece ödev yapılmıyor buradan uzun yazarsanız ayıklamak çok zorlaşır teşekkürler.

  7. Yardımlarınız için çok teşekkür ederim. Çok avantajlı bir konu seçmişim. Emeklerinize sağlık…

  8. Hocam harbiden süper bir sayfanız var. Edebiyat performansta umarım yüksek puan alırım. Yardımınız için teşekkürler :) (Haydarpaşa Anadolu Lisesi )

  9. Bu site edebiyat ve dil anlatım öğretmenlerinin çok kullandığı bir site. Öğretmenler çoğunlukla sonunda .org bulunan eğitim sitelerini kullanıyorlar. Bu site gibi. Bilginize…

  10. Yarım saat sonra sınavımız var bilgiler çok işimize yarayacak, çok teşekkür ederiz.

  11. Çok etkili olmuş eyvallah demekten başka elimizden bir şeyin gelmesi mümkün değildir.

  12. Kısa ve öz, daha ne anlatsın adam beğenmeyenler çok biliyorsalar kendileri yazsın süper olmuş.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir