Öne Çıkanlar

1. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde altı çizili bölümün yerine bir zamir getirilemez?

A) Ahmet, okuduğu kitabı hepimizin okumasını isterdi.

B) Üniversitede öğrenciyken, İsrail'e arkadaşlarla gitmiştik.

C) Durumu ağır olanları, başka bir hastaneye götürdüler.

D) Geçen yılki sınavda kolay sorular soruldu.

E) Otobüsten inenleri oteldeki boş odalara yerleştirdiler.

 

2. Kişi zamirleriyle kurulan isim tamlamalarından kimi zaman tamlayan durumundaki zamir düşer.

Aşağıdakilerden hangisinde bu kuralın örneği vardır?

A) Ellerini, saçlarına götürüp sıvazladı.

B) Toprağın kokusunu duymak için bahçeye inmeliyim.

C) Duvarları istediğin renge boyatırsın, dedi.

D) Filmi seyretmek istiyordu, ama vakit çok geçti.

E) Mavi gözlü, dağınık, sarı saçlı bir çocuk girdi içeri.

 

3. (I)Öyle gülünç ki… (II)Zavallı insanoğlu

(III)O insan müsveddesi yok mu, (IV)o biçare

Neler çekmiş beni kendine benzetmek için

Hadi be… Ben (V)öylesi adam mıyım?

Numaralanmış sözcüklerden hangisi farklı türden bir sözcüktür?

A) I.   B) II.   C) III.   D) IV.   E) V.

 

4. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde soru anlamı zamirle sağlanmıştır?

A) Geçen haftaki yarışmada siz kaçıncı oldunuz?

B) İlker'in nereye gittiğini biliyor musunuz?

C) Burada ne tür yemekler bulunur?

D) Ankara'ya gidince Sezgin Bey'i nasıl bulacaksınız?

E) Dün kaç kişi, sizinle maça gitti?

 

5. Belgisiz sıfat göreviyle kullanılan sözcüklere iyelik eki eklenerek belgisiz zamirler oluşturulur.

Aşağıdaki cümlelerde geçen altı çizili zamirlerden hangisi bu kuralı örneklendirmez?

A) Siz bu testteki soruların tümünü cevaplayabilirsiniz.

B) Dün birkaç kişi geldi, işyeri sahiplerinin çoğu gelmedi.

C) Altyapı çalışmalardın bu yıl biteceğini kimse inanmıyordu.

D) Bazıları bu toplantılara ilk kez katıldıklarını söylediler.

E) Odada oturanların birçoğu birbirini tanıyordu.

 

6. Aylardır Alain'i okuyorum. Sekiz on kitabı masamda duruyor; kimi birini, kimi ötekini açıyorum.

Altı çizili sözcüklerin türleri aşağıdakilerin hangisinde doğru sıralanmıştır?

A) Sayı sıfatı – belgisiz zamir

B) Belgisiz sıfat – soru zamiri

C) İsim – zaman zarfı

D) Belgisiz sıfat – zaman zarfı

E) Azlık-çokluk zarfı – kişi zamiri

 

7. Küçük bir çeşmeyim yurdumun

Unutulmuş bir dağında.

Numaralanmış sözcüklerin türleri aşağıdakilerden hangisinde, sırasıyla doğru olarak verilmiştir?

A) Zarf – isim – belirtme sıfatı

B) Belirtme sıfatı – isim – zamir

C) İsim – niteleme sıfatı – belirtme sıfatı

D) Niteleme sıfatı – zarf – belirtme sıfatı

E) Niteleme sıfatı – isim – belirtme sıfatı

 

8. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde tamlayanı ve tamlananı zamir olan ad tamlaması kullanılmıştır?

A) Bir kitabı eline alıp "Bunun fiyatı ne?" diye sordu.

B) Bu insanların acaba kaçı ömürlerinde bir şiir kitabı okudu?

C) Dün onun babası bizi eve kadar götürdü.

D) Yine bir sürü kitap almışsın, bunların hangisini okuyacaksın?

E) Bu çocuğun kimin yakını olduğunu kimse bilmiyordu. 

 

9. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde "o" sözcüğü kişi zamiri göreviyle kullanılmıştır?

A) O, senin düzeyine uygun değil; sen bunu çöz.

B) Sana o çocukla görüşmemeni söylemiştim.

C) Lise yıllarında o, benden biraz daha uzundu.

D) Onu, okuduktan sonra bir arkadaşına ver.

E) Onu buraya kimin attığım kimse görmemiş.

 

10. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde hem belgisiz sıfat hem belgisiz zamir vardır?

A) İyi şeyler yalnız planlanırsa olur, kötü şeyler ise kendiliğinden olur.

B) Kimi gittiği yeri mutlu eder, kimi terk ettiği her yeri.

C) İçine biraz delilik karışmamış olan büyük bir zekâ yoktur.

D) Mümkünse herkesten daha akıllı ol, arına bunu onlara söyleme.

E) Yürüdüğünüz yolda güçlük ve engel yoksa, o yol sizi hiçbir yere ulaştırmaz.

 

11. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde farklı türden iki zamir kullanılmıştır?

A) Onu değil, üst rafta duran öteki çantayı istemiştim.

B) Hepsi değil, ama çoğu hazırlıksız gelmişti.

C) Sen yarın sabah büroya gel, kimi görmek istiyorsan, seni onunla görüştüreyim.

D) Hafta sonu nereye gideceğimizi kim biliyor?

E) Bu kalemi beğenmedim; bunu al, şunu ver.

 

12. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde tamlayanı da, tamlananı da zamir olan ad tamlaması vardır?

A) Bundan sonra kimsenin gözünün yaşına bakmayacağım dedi.

B) Bir an önce tatile çıkmak herkesin ortak isteğiydi.

C) O kitabı Burak okusun, bunların birini de sen oku.

D) Bu kocaman kentte adamın kimsesi yokmuş.

E) Bunun yerini de değiştirsinler.

 

13. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde iyelik eki almış bir zamir vardır?

A) Bu konuda benim bir suçum olduğunu sanmıyorum.

B) Olayla ilgili senin de ifadene başvuracaklar.

C) Bizim takımdaki oyuncular, dört yıldır birlikte oynuyorlar.

D) Ağlayan çocuğun neyi kaybolmuş.

E) Yarın Ankara'ya gideceğimizi size kim söyledi?

 

14. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde belgisiz zamir kullanılmamıştır?

A) Böyle güzel bir yerde yaşamayı, doğrusu herkes arzu eder.

B) Evlerinin hemen hepsinin önünde, İçinde renk renk çiçeklerin olduğu bahçeler var.

C) Kentin çok yakınında böyle bir yerin olacağını çoğu insan hayal bile etmez.

D) Adam, kendisine söylediklerimizin hiçbirine karşı çıkmadı.

E) Buradan bizden önce kimsenin geçmediği çamurlu yolda iz olmamasından anlaşılıyor.

 

15. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde kişi zamiri, soru zamiri ve belgisiz zamir bir arada kullanılmıştır?

A) Onun ne tür bir roman aradığını doğrusu kimse bilmiyordu.

B) Kitaplardan hangisini bize vereceğini ne ona, ne de bir başkasına söylemiş.

C) Bugüne kadar hiçbirimiz onun bir eşyasını başkasına verdiğini görmedik.

D) Şunu bir de bana anlatırsanız cevapsız soruların birkaçının cevabını bulabiliriz.

E) Burada bekleyenlerin kaçı sizi daha önceden tanıyor.

 

16. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde ikileme zamirden oluşmuştur?

A) Bugüne kadar yaptığı yanlışları bir bir anlattı.

B) Kalabalıktan birkaç kişinin ileri geri konuşması, konuşmacıyı kızdırdı.

C) Tanımadığımız kişiler olmasın, biz bize oturalım.

D) Ekim ayı gelince havalar iyiden iyiye soğur.

E) Köpeği gören çocuk, birdenbire ağlamaya başladı.

 

CEVAP ANAHTARI

1-D  2-A  3-A  4-A  5-C  6-D  7-E  8-D  9-C  10-B  11-C  12-C  13-D  14-C  15-B  16-C