Öne Çıkanlar

İsviçre folklorunda çok yaygın olan “nişancının sınavı” motifi, milliyetçiliğin doğduğu yıllarda, Friedrich Von Schiller’in yazdığı (1804) Wilhelm Tell piyesi sayesinde dünyaca tanınmıştır.

Romanın Özeti

Wilhelm Tell, İsviçre’nin bağımsızlık mücadelesini simgeleyen efsanevi bir kahramandır. 14.yüzyılda Uri kantonuna bağlı Bürglen köyünde yaşadığı sanılmaktadır.

Efsaneye göre, İsviçre’nin Avusturyalı valisi Gessler, kent meydanındaki bir direğe astırdığı şapkasını her geçenin selamlamasını emreder. İmparatora sadık olup olmayanları böylece öğrenmiş olacaktır. Usta bir okçu (kundaklı yay) olan Tell, şapkaya selam vermeyince tutuklanıp valinin huzuruna çıkartılır. Vali onun okçuluktaki ününü duymuştur ve kendi gözleriyle de görmek ister. Böylece çok zalim bir mizansen hazırlatır: Tell’in oğlunu başına bir elma koyarak meydana getirtir ve Tell’e yüz adımdan elmayı vurmasını emreder. Aksi takdirde Tell, asi ilan edilecek ve oğluyla beraber öldürülecektir. Tell başka çaresi olmadığı için bu ölümcül sınavı kabul eder ve başarır. Ancak bu olaydan sonra dağlara kaçan Tell, İsviçre’nin bağımsızlığı için savaşa başlar. Sonunda Gessler’i bir pusuda öldürür. Bu olay İsviçrelilere ayaklanmak için cesaret verir.