Öne Çıkanlar

1. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde "göre'' edatı karşılaştırma ilgisi kurmuştur?

A) Hindistan, Türkiye'ye göre çok büyük bir ülke.

B) Bazı bilim adamlarına göre dünya, bundan böyle sürekli ısınacakmış.

C) Üç gündür gelmediğine göre, çok önemli işleri olmalı.

D) Kafasına göre bir arkadaş bulursa onunla saatlerce otururdu.

E) Böyle büyük işletmelerde herkese göre bir iş vardır.

 

2. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde yüklem edat grubudur?

A) Bir çift söz etmeden saatlerce oturduk.

B) Yaprakların içinde bir şey yitirmiş gibiydi.

C) Minik ellerinde güzel bir koku vardı.

D) Ağaçların arasında oturuyorduk güneşe karşı.

E) Ara sıra aklıma geliyor, o yaralı yüzü.

 

3. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde "de, da" bağlacı özneleri birbirine bağlamıştır?

A) İki günden beri kitap da gazete de okumuyorum.

B) Geçen haftaki yemin törenine annesi de babası da katıldı.

C) Hakan'ı üç aydan beri görmedim de aramadım da.

D) Buradaki insanların hepsinin evi de arabası da var.

E) Fırsat bulursam size de uğrarım, Murat'a da.

 

4. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde "kadar", zaman zarfı öbeği oluşturmuştur?

A) Çocuğun eve dönmesini, gece yarısına kadar bekledik.

B) Bursa'dan Balıkesir iki saat kadar sürer.

C) Bu testteki soruları zil çalana kadar bitirin.

D) Misafirlerini bahçe kapısına kadar uğurladı.

E) Haksızlığın bu kadarını hiç yaşamamıştık.

 

5. Rasim Usta, istediğiniz kostümleri iki hafta içinde dikip hazırlar; —- çalışabileceği uygun bir yer olsun.

Boş bırakılan yere getirilebilecek en uygun söz aşağıdakilerden hangisidir?

A) yeter ki     

B) mademki   

C) yoksa

D) hele           

E) şu kadar var ki

 

6. Ah ağlamaklı değilim, ama,

Bildiğin gibi değil yolcu dost.

Çıkmışım vatanımın güvertesine,

İstanbul'u özlüyorum.

Bu dörtlükte aşağıdakilerden hangisi yoktur?

A) Edat          

B) Ad tamlaması       

C) Bağlaç

D) Zarf          

E) Ünlem

 

7. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde "sonra" sözcüğü bağlaç göreviyle kullanılmıştır?

A) Sen yağmur başlamadan git, ben sonra gelirim.

B) Manisa'dan sonra İzmir'e yarım saatte varırsınız.

C) İmza yetkisi genel müdürden sonra ondadır.

D) Hazırlıkları hemen tamamlayın, sonraya bırakmayın.

E) Bu yıl tembellik etmesin, sonra sınıfta kalır.

 

8. I. Bu öğrenciler çok başarılı, oysa bize böyle söylememişlerdi.

II. Oldukça zeki ve başarılı; gel gelelim kimseyle anlaşamıyor.

III. Bugün yine geç geldi; kaldı ki geçen hafta da iki gün gelmemişti.

IV. Geçen yıl başarılı olamamış, halbuki iyi çalışıyordu.

V. Mademki bizimle gelmeyecek, boş yere burada beklemeyelim.

Numaralanmış cümlelerden hangi ikisinde aynı anlama gelen bağlaçlar kullanılmıştır?

A) I. ve II.   B) II. ve III.   C) IV.ve V.   D) I. ve IV.   E) IV. ve V. 

 

9. (I) 1984 yazında bir arkadaşımın ülkemizde gezdirdiği bir Fransız grupla birlikte Batı Anadolu turuna katılmıştım. (II) Turun başlangıcında, Ankara gibi daha önceden de görüp bildiğim yerler vardı. (III) Ortaokul yıllarında aileden gelen kulak dolgunluğunun da katkısıyla öğrendiğim Fransızcayı kullanmanın keyfi ile, turistlerle gevezelik ediyordum. (IV) Arkadaşım ayağa kalkıp bölgeyle ve bölgenin oluşumuyla ilgili bilgiler vermeye başladı. (V) Hem ona ayıp olmasın diye hem de anlattıkları giderek ilgimi çektiği için dikkatimi söylediklerine yoğunlaştırdım.

Numaralanmış cümlelerden hangisi hem edat hem de bağlaç bulunan bir cümle değildir?

A) I.   B) II.   C) III.   D) IV.   E) V.

 

10. Bu eşyalar için kaç para ödediniz?

Aşağıdakilerden hangisinde "için" sözcüğü bu cümledeki anlamı ile kullanılmıştır?

A) Mert için, yalnız ben değil, herkes böyle düşünüyor.

B) Bu kitaplar için size ne vereceğiz?

C) Çocukları için hayatta her zorluğa katlandı.

D) Denizden daha çok yararlanmak için sabah erken kalkmalısınız.

E) Geçen hafta vakit bulamadığım için sizi arayamadım.

 

11. Aşağıdaki dizelerden hangisinde edat yoktur?

A) Basmış geçmiş bozkırların ortasından.

B) Birleştirmiş köylerini ta Sivas'a, şevk ile.

C) Demiryolunca uzar gider köylerine kadar.

D) Denizli'ye doğru Goncalı istasyonu.

E) İncir satmak için koşuyorlar trene.

 

12. Yağmurun başlamasıyla rüzgâr kesildi.

Aşağıdaki cümlelerden hangisine "ile" (-le, -la), bu cümleye kazandırdığı anlamı katmıştır?

A) Yeni aldığı kitapları, kitaplığına özenle yerleştirdi.

B) Ortalığın aydınlanmasıyla sokaklar insanla doldu.

C) Çocuğun içeri girmesiyle çıkması bir oldu.

D) Onun en çok sevdiği meyveler üzümle karpuzdur.

E) Yirmi yıldır yaşamını yalnız yazdıklarıyla sürdürüyor.

 

13. Akşamüstüne doğru, kış vakti

Bir hasta odasının penceresinde;

Yalnız bende değil, yalnızlık hali.

Deniz de karanlık gökyüzü de.

Bu dizelerle ilgili aşağıdaki yargılardan hangisi yanlıştır?

A) I. de edat, zaman zarfı öbeği oluşturmuştur.

B) II. de bağlaç yoktur.

C) III. de edat kullanılmıştır.

D) IV. de bağlaç vardır.

E) IV. de bağlaç, nesneleri bağlamıştır.

 

14. Kitabın baskısı hafta sonuna kadar ancak tamamlanır.

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "ancak" sözcüğü; bu cümledeki anlamıyla kullanılmıştır?

A) Böyle insanlardan ancak kötülük beklenir.

B) Buradaki işlerimiz, ancak yarın akşama biter.

C) Bu lastikler, sizi ancak altı ay taşır.

D) Şehri biraz dolaşın, ancak çok gecikmeyin.

E) Kazandığı para ile ancak kendi geçimini sağlayabiliyordu.

 

15. I. Bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı vardır.

II. Bu sorunu bir sen çözebilirsin.

III. Adam çocuğa bir bağırdı ki hepimiz çok şaşırdık.

IV. Her zaman bir, ikiden önce gelir.

V. Bu kadar insanın içinde bir seni mi cezalandırdılar?

Numaralanmış cümlelerden hangi ikisinde "bir" sözcüğü aynı sözcük türünün örneğidir?

A) I. ve II.   B) III. ve IV.   C) II. ve V.   D) I. ve III.   E) IV. ve V.

 

16. Size verilen programa göre çalışmalısınız.

Aşağıdakilerden hangisinde "göre" sözcüğü bu cümledeki anlamı ile kullanılmıştır?

A) Duyduğuma göre, yeni kitabınız yakında çıkacakmış.

B) Çocukları yaşayacakları dönemin koşullarına göre yetiştirmek gerekir.

C) Bana göre bu adamların ikisi de haklı değil.

D) Hazırlanan yemek, bu kalabalığa göre çok az.

E) Benim hesabıma göre kışın sona ermesine daha kırk beş gün var.

 

CEVAP ANAHTARI

1-A  2-B  3-B  4-C  5-A  6-D  7-E  8-D  9-A  10-B  11-A  12-B  13-E  14-B  15-C  16-B