2016-2017 9.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Yıllık Planı

2016-2017 9.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Yıllık Planı İndir! (Ekrem YEKREK)

Altin-Anahtar-2016-1

Not: Yıllık planla ilgili tespit edilen bazı hatalar düzeltilmiş ve yıllık plan tekrar güncellenmiştir.

Yeni planda neler mi düzeltildi?

Planda 20-24 Şubat 2017 tarihlerinde “Roman Çeşitleri” konusunu yazmışım ancak MEB’in öğretim programında özellikle “roman türlerine girilmez” yazmakta. Bu sebeple o kısmı çıkartıp roman ile hikaye türünün karşılaştırılması konusuna yer verdim. Ayrıca 26-30 Aralık 2016 tarihlerinde “zihniyet” kavramı var. Öğretim programında “zihniyet” kavramına dair herhangi bir ibare yok. Bu yüzden çıkarılmıştır. “Sıfat” konusu öğretim programında “zamir” konusundan önce gelmekte. Planda sıralama düzeltilmiştir. Yine dilekçe konusu çıkarılmıştır. Çünkü Yeni öğretim programına göre 10.sınıfta işlenecektir.

Ekrem YEKREK


16 Yorum Var: “2016-2017 9.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Yıllık Planı

  1. Sayın Yekrek,
    Yaptığınız çalışmadan dolayı teşekkür ederim. Ellerinize sağlık.
    Dil bilgisi çalışmalarını sözlü iletişim konusuna ve saatine dahil ederek hazırlamışsınız. MEB Müfredat programında dil bilgisi çalışmalarının okuma etkinlikleriyle birlikte yürütüleceği belirtilmiş. Buna göre okuma ve dil bilgisini aynı başlık altında 3 saat, yazma ve iletişimi de 1+1 saat olarak planlamanız mümkün müdür?
    Bakınız: 2.Tablo: MEB Türk Dili ve Edebiyatı Programı, 9. Sınıf Okuma, Yazma ve Sözlü İletişim Çalışmalarının Dağılımı, sayfa 14, tablo:2
    Saygı ve selamlarımla.

    1. Ben de sizin gibi düşünüyorum. Dil bilgisi konuları okuma metinlerinden örneklenmeli, birbirinden bağımsız düşünülmemeli.

  2. Sayın YEKREK,
    Planla ilgili olarak ilgili bölümü ekledim.
    “Program, okuma çalışması olarak farklı eserlerden örneklerin işlenmesinin yanı sıra öğrencilere yılda en az iki kitabın (her dönem bir kitabın) okutulmasını ve kitap okumaya dair yol gösterici çalışmalar yapılmasını esas almaktadır. Buna göre Türk Dili ve Edebiyatı dersi kapsamında her dönemde bir kitap olmak üzere öğrencilerin iki şiir, iki hikâye, iki roman, bir tiyatro ve bir deneme kitabı okuması sağlanacaktır. Zümre öğretmenlerince ünitelerdeki açıklamalar dikkate alınarak belirlenecek kitapların okunup tartışılması öğrencilerin okuma alışkanlığını geliştirecektir.
    • Türk Dili ve Edebiyatı derslerinde dil bilgisi öğretimi okuma ve yazma çalışmalarıyla birlikte planlanmıştır. Ses, şekil, kelime ve cümle bilgisi konularının işlenen metinlerle ilişki kurularak okuma çalışmaları kapsamında; yazım, noktalama kuralları ve anlatım bozuklukları konularının yazma çalışmaları kapsamında öğretilmesi planlanmıştır. 11 ve 12. sınıflarda konu temelli dil bilgisi öğretimi yerine incelenen metinlerin, öne çıkan dil özellikleri bakımından değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Ayrıca tüm sınıflara yazma çalışmalarında öğrencilerin anlatım bozuklukları ve yazım, noktalama hatalarının “Yazma Çalışmaları” içinde geri bildirimlerle öğretilmesi benimsenmiştir.” sayfa 18.

    1. Değerlendirmeleriniz için teşekkür ederim. Yeni yıllık planı umarım beğenirsiniz.

  3. Sayın Tok, yaptığınız yorumlar için teşekkür ederim. Söylediklerinize kısmen katılıyorum. Ders saatinin yetersiz olduğunu düşündüğüm için 2+1+2 şeklinde planlama yaptım. Özellikle meslek liselerinde bu uygulama tarzı daha verimli olacaktır. Yapmış olduğum yıllık planda dil bilgisi konularının sözlü iletişim kısmında gösterilmesi; okuma (edebiyat), yazma (kompozisyon), sözlü iletişim (dil bilgisi) düşüncesiyle dersi daha verimli hale getirmek amaçlanmıştır. Ses, şekil, kelime ve cümle bilgisi konularının işlenen metinlerle ilişki kurularak okuma çalışmaları kapsamında da işlenecektir. (Bu kısımda daha çok uygulama yapılacaktır.) Metin üzerinde uygulamalar yaparak. Eğer tüm dil bilgisi konularını okuma çalışmaları kapsamına aldığımızda edebiyat konularıyla birlikte dil bilgisi konularının yetiştirileceğini ve verimli olacağını düşünmüyorum. Dersi 3+1+1 şeklinde planlamak dil bilgisini pasif hale getirmek demektir. Yazma çalışmalarında da anlatım bozuklukları ve yazım, noktalama hataları geri bildirimlerle uygulama esnasında pekiştirilecektir. 1 ders saatinde hem yazma çalışması hem de dil bilgisi (yazım, noktalama, anlatım bozukluğu) öğretimi nasıl yapılacaktır merak ediyorum! Yıllık planı ayrıntı hazırlamak ve konuları bazı başlıklar altında vermemin tek amacı dersi etkin bir hale getirme düşüncesidir.

    1. Sayın YEKREK,
      Sizin planınız şekil olarak oldukça kullanışlı. Meslek Lisesinde olduğunuzu ve öğrenci profilinizi düşünerek bazı ayarlamalar yaptığınızı yazmışsınız. Öğrenciler sürekli okul değiştiriyorlar ve farklı okulları tercih edebiliyorlar. Bunun için 9.sınıf programlarının bütün okullarda aynen uygulanması öngörülüyor. Bana ahmettok62@hotmail.com adresinden ulaşabilirseniz öneri mahiyetindeki bazı düşüncelerimi sizinle doğrudan paylaşabilirim. Sizin planınız üzerinde bazı değişiklikler yaptım. İncelemeniz dileğiyle size göndermek isterim.
      Selamlar.

  4. Yeni hazırladığım yıllık planı gönderdim. Umarım beğenirsiniz. Değerlendirmelerinizi bekliyorum. 3+1+1 Ders saati dağılımını ve Dil bilgisi konularını okuma etkinliklerine aldım.

  5. Sayın Ekrem Yekrek hocam, öncelikle elinize sağlık. Hazırladığınız planda 20-24 Şubat 2017 tarihlerinde “Roman Çeşitleri” konusunu yazmışsınız ancak MEB’in öğretim programında özellikle “roman türlerine girilmez” yazmakta. Bu sebeple o kısmı çıkarmanız gerekmekte çünkü öğretmenler bu programa uyup “roman çeşitleri”ni anlatacak. Roman çeşitleri sonraki sınıflarda anlatılacak. Bir de 26-30 Aralık 2016 tarihlerinde “zihniyet” kavramı var. Öğretim programında “zihniyet” kavramına dair herhangi bir ibare yok. “Sıfat” konusu öğretim programında “zamir” konusundan önce gelmekte. Bence bunu da dikkate alın. Tiyatro konusunda “trajedi” konusuna yer vermemişsiniz, onu da eklerseniz daha iyi olacaktır. Mektup/e-posta konusunda “dilekçe” konusuna yer vermişsiniz ancak “dilekçe” konusu programda 9.sınıfta yok, 10.sınıfta bağımsız bir konu olarak var. Yani “dilekçe” konusunu mektup konusundan çıkarmanız gerekmekte. Bunları dikkate alacağınızı temenni ediyorum.

    1. Sayın Feyzullah ÇELİKBAĞ, sizi saygı ile selamlıyorum. Yapmış olduğunuz tespitler harika. Sadece trajedi konusuna yer verilmediği konusuna katılmıyorum. Planı dikkatli incelerseniz yer verildiğini görürsünüz. Diğer tespitleriniz doğru ve haklı. En kısa zamanda gerekli düzenlemeleri yaparak yetkili arkadaşlara mail atacağım. Teşekkür ederim değerli hocam.

  6. Sayın Ekrem YEKREK, haklısınız “trajedi” konusunu ben fark etmemişim. Gözümden kaçmış. Düzeltmelerden sonra iyi bir yıllık planın ortaya çıkacağına inanıyorum. Tekrar elinize sağlık.

  7. Sayın hocam planın son şekli gayet başarılı ancak herhalde bu yıl spor ve sanat liselerinde uygulama başlayacak. Meslek lisesine göre düzenledim demişsiniz ama talim terbiyede sadece spor ve sanat liselerinden söz ediyor. Ben mi yanlış anladım?

  8. Hocam; isim, sıfat ve zamir konusunu 10.sınıfa koymuşsunuz ama bunlar yeni programda 9’da gözüküyor. Bununla ilgili yardımcı olur musunuz?

    1. Sayın Sertaç, 10.sınıflarda seneye ders birleşecek. Bu sene eski sistem devam edecek o yüzden sözcük türleri orada seneye 10.sınıf olacakların yıllık planı yeni olacak.

  9. Yeni Türk Dili ve Edebiyatı Programında “Okuma çalışmaları tamamlandıktan sonra yazma ve sözlü iletişim çalışması yapılır.” deniyor dolayısıyla 9.sınıf ilk ünite için ilk üç hafta sadece okuma (içinde dil bilgisi de bulunacak) daha sonra iki hafta yazma, bir hafta da sözlü iletişime ayrılabilir. Ya da bir hafta yazma iki hafta sözlü iletişim olabilir. Planlarda “Okuma, Yazma ve Sözlü İletişim” bölümleri aynı hafta içinde verilmiş. MEB’in örnek kitabını incelediğimizde ders işlenişinin bu sıra ile yapılacağı belli oluyor.

  10. Bu sene ders saati beşe çıktığı için 3 yazılı sınav yapmaya karar verdik. Sorular nasıl olacak? Dil bilgisi, edebiyat oranı olacak mı? Ayrıca eskiden olduğu gibi kompozisyon sınavı ayrı mı olacak? Teşekkürler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir