Sözcükte Yapı Test-2

Sponsorlu Bağlantılar

Bu testi online olarak çözün!
 
Gelmedi gün daha, (I)çalmadı saat
Daha (II)uçurmuyor beni bu kanat
(III)Sabırsızlanma(IV)kapımdaki at
Güneş daha gözlerimi (V)yakıyor.
1. Yukarıdaki dizelerde numaralanmış sözcüklerden hangisi birden çok yapım eki almıştır?
A) I.     B) II.      C) III.      D) IV.     E) V.
 
Seni can (I)mısralarla (II)nakışlıyorum, dilimsin
(III)Sonsuza değin yol (IV)arkadaşımsın(V)sevgilimsin
2. Yukarıdaki dizelerde numaralanmış sözcüklerden hangisi yapıca diğerlerinden farklıdır?
A) I.            B) II.             C) III.             D) IV.            E) V.
 
(I)Duraksız (II)önceleri vardı uzun dünlerin
Varmadı onlar olsun (III)dökülme yerlerine
Akşam (IV)savruluşu eş (V)akımlı cinlerin
3. Yukarıdaki dizelerde numaralanmış sözcüklerden hangisinin kökü, sözcük türü bakımından diğerlerinden farklıdır?
A) I.            B) II.             C) III.             D) IV.            E) V.
 
4. Aşağıdaki dizelerin hangisinde birleşik sözcüğe yer verilmemiştir?
A) Nasıl da kaybolursun bir gümüş izde.
B) Bilemiyorum vallahi, kim kime uydu.
C) Seni sımsıcak seriyorum gönlüme, kilimsin.
D) Sarıyer’den çıkılır güzelim, o soğuk pınara
E) Bugün ben tek senin özleminle doluyum.
 
Üşüyorum, soğuk (I)dörtnala dolaşıyor içimi
Hiç kimse (II)ısıtamaz ellerimi artık
(III)Hiçbir şey eskisi gibi (IV)olamaz biliyorum
(V)Unutmaz kalbimin mavi ötüşlü güvercini
5. Yukarıdaki dizelerde numaralanmış sözcüklerden hangisi birleşik sözcük değildir?
A) I.            B) II.             C) III.             D) IV.            E) V.
 
6. Birleşik sözcüklerin bir bölümü bir isim ve bir sıfat-fiilin kaynaşması yoluyla oluşur.
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili birleşik sözcük, bu kuralın dışında oluşmuştur?
A) Ülkemizde sanatsever insanlar giderek çoğalıyor.
B) Haydarpaşa Limanı’na yapılan dalgakıran diğerlerinden daha uzundu.
C) O, sınıfın en nazik, en çıtkırıldım kızlarından biriydi.
D) Yeni yapılan gökdelenler, Ankara’nın görüntüsünü değiştirdi.
E) Bu sınıf da artık yolgeçen hanına dönmüş gibiydi.
 
7. Birleşik sözcükler oluşum bakımından değişik özellikler gösterir.
Aşağıdaki birleşik sözcüklerden hangisi oluşumu bakımından diğerlerinden farklıdır?
A) Açıkağız (bitki)                        
B) Akkuyruk (çay)
C) Karagöz (balık)                      
D) Alabacak (at)
E) Horozibiği (bitki) 
 
8. Dilimizde belirtisiz isim tamlamaları, sıfat tamlamaları, yeni bir kavramı karşıladıkları zaman birleşik kelime olurlar.
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde birleşik sözcük sıfat tamlaması biçiminde oluşmuştur?
A) Saksağan kuşunun diğer adı halk arasında uzunkuyruktur.
B) Annemin yaptığı kuşlokumu kurabiyelerine bayılırım.
C) Yalıçapkınına halk arasında çobanaldatan (kuş) da derler.
D) Aslanpençesi hem bir bitki, hem de bir hastalık adıdır.
E) Ses bilgisi ÖSS’de çok az sorulan bir konudur.
 
9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “-den” takısı cümleye “nedensellik” anlamı katmıştır?
A) Saçlarımız dimdik, korkudan birbirimize bakarak yataklarımıza otururduk.
B) Karşıki evin ağır saçaklı çatısından sabah güneşinin ilk pırıltıları seziliyordu.
C) Yakamozlar saçarak her taraftan fenerim çifte sandal, yüzüyorduk; o yüzer, ben yüzerim.
D) Gözleri güneşten korumak için pencerelerde geniş saçaklar vardı.
E) Sevdiğim, altın kadehten içtikçe güzel olursun.
 
10. Birleşik sözcükler isim+isim, isim+sıfat, fiil+fiil vb. gibi yöntemlerle oluşur.
Aşağıdaki birleşik sözcüklerden hangisi oluşum bakımından diğerlerinden farklıdır?
A) Karyağdı                             
B) Albastı   
C) Akşamsefası (bitki)                
D) Külbastı (yemek)
E) Papazkaçtı (oyun)
 
11. Aşağıdaki cümlelerde altı çizili sözcüklerden hangisinde, yapım ekinin görevi diğerlerinden farklıdır?
A) Hayatının her döneminde o köyde gördüğü düğünü hatırladı.
B) Yüzüme karşı bir şey söylerlerse hepsini tepelerim.
C) Eski dostlarıyla ahbaplıklarını her fırsatta tazeliyordu.
D) Ethem Bey’e bir süre ortada gözükmemesini tembihlediler.
E) Bu yokuş civarındaki bütün dilenciler gelip geçeni gözlerler.
 
12. Aşağıdaki cümlelerde altı çizili sözcüklerden hangisi, hem yapım hem de çekim eki almıştır?
A) Kendi durumlarını hiç garipsemeden yaşarlardı.
B) Hiçbir şey suç kadar keyif verici değildi.
C) Onların sadakatinin güvencesi babalarıydı.
D) Suçluluk onları masumların dünyasından koparıyordu.
E) Küçümseyici gülümseyişi yüzünün ayrılmaz parçasıydı.
 
Kalın (I)kıvrımlar ince kuyruklar
(II)Sürgünde (III)doğmanın ağırlığı
Bir buğu gibi yükseliyor
(IV)Sayıların zarafetiyle (V)içlerinden
13. Yukarıdaki dizelerde numaralanmış sözcüklerden hangisinin kökü, sözcük türü balonundan diğerlerinden farklıdır?
A) I.            B) II.             C) III.             D) IV.            E) V.
 
İnsana ve onun dünyasına ait bilgiyi (I)ölçerek, tartarak ve
(II)gözleyerek (III)elde etmeyi temel bir (IV)yöntem sorunu olarak
(V)benimsediler.
14. Yukarıdaki cümlede numaralanmış sözcüklerden hangisinin kökü, sözcük türü yönünden diğerlerinden farklıdır?
A) I.            B) II.             C) III.             D) IV.            E) V.
 
O kadar çok ki (I)güzellik ne kadar zor (II)seçimi
Her çiçek aya güzel, hepsinin (III)ayrı (IV)biçimi
(V)Gezdirip gözlerimi dört yana baktım hayran
15. Yukarıdaki dizelerde numaralanmış sözcüklerden hangisinin kökü, sözcük türü batarından diğerlerinden farklıdır?
A) I.            B) II.             C) III.             D) IV.            E) V.
 
Nur akıtmakta yöremde güzeller
Derin (I)anlamlı, güzel bu (II)dizeler
(III)Mavilikler eliyor (IV)gizli bir el
(V)Süslüyor ufkumuzu mucizeler
16. Yukarıdaki parçada numaralanmış sözcüklerden hangisi, birden fazla yapım eki almıştır?
A) I.            B) II.             C) III.             D) IV.            E) V.
 
17. (I)Ölülerinin anlatma (II)isteğiyle saklama (III)arzusunu bir arada görmek, ona her zaman (IV)gizli bir (V)üstünlük duygusu veriyordu.
Yukarıdaki parçada numaralanmış sözcüklerden hangisi, yapısına göre diğerlerinden farklıdır?
A) I.            B) II.             C) III.             D) IV.            E) V.
 
18. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, birleşik sözcüğün oluşumu diğerlerinden farklıdır?
A) Gökyüzünün derinliklerine ait bir boşluktu bu.
B) Gözbebeklerinde yakıcı bir karanlık vardı.
C) Arabanın içi kuştüyü yastıklarla döşenmişti.
D) Akbabaların kalabalığından her yer kararmıştı
E) Paşalar Feneryolu semtine pek uğramıyorlar.
 
19. Bir (I)güvenlik dünyasının (II)barındırdığı, çoğu kez bir (III)sığınak gibi (IV)algılanan yaşanmak (V)istenen küçük tutkular vardı.
Yukarıdaki parçada numaralanmış sözcüklerden hangisi, hem yapım hem çekim eki almıştır?
A) I.            B) II.             C) III.             D) IV.            E) V.
 
20. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük, yapısına göre diğerlerinden farklıdır?
A) Onları terk etmekle doğru bir adım atmış mıydı?
B) Bu soruyu yanıtlamak o günlerde de kolay değildi.
C) Onu bu zor günlerinde ayakta tutan şey bu duyguydu.
D) Gerçeği kendisi de görmüştü çok büyük bir olasılıkla
E) Her insan farklı bir insanı yaşatmayı başarabilirdi.
 
21. (I)Utangaç bir tavırla baktı ona. Birden (II)sevinçli(III)umutlu bir ses (IV)yükseldi. Esen (V)incecik yelde denizin üstünde dolaştı.
Yukarıdaki parçada numaralanmış sözcüklerden hangisi hem yapım hem çekim eki almıştır?
A) I.            B) II.             C) III.             D) IV.            E) V.
 
22. Üç gün sonrasının (I)kızgın öğlesinde susuzluktan (II)kırılmış koyunları çaya sürdüler. Suya koşan (III)sürü (IV)yavaşladı. Suyun (V)kıyısında durdu.
Yukarıdaki parçada numaralanmış sözcüklerden hangisi yapım eki almamıştır?
A) I.            B) II.             C) III.             D) IV.            E) V.
 
23. Aşağıdaki cümlelerde altı çizili sözcüklerden hangisi türemiş sözcük değildir?
A) Motor ustasıdır ama balıkçılıktan anlamaz.
B) Nane kokulu tarhana çorbasını içiyorlardı.
C) Kuşların başları kapkara, gagaları biçimliydi.
D) Çavuşun yanında ona da yer ayrılmıştı.
E) Bütün bedeni tepeden tırnağa sızlıyordu.
 
CEVAP ANAHTARI
1-C  2-A  3-B  4-C  5-E  6-C  7-E  8-A  9-A  10-C  11-B  12-C  13-E  14-A  15-A  16-A  17-C  18-D  19-B  20-E  21-D  22-E  23-C
 


Hafıza teknikleriyle Edebiyat dersini kısa sürede öğrenin. Nasıl mı? Tıklayın!
Etiketler: , , , , ,

Sponsor Bağlantılar

14 YORUM VAR “Sözcükte Yapı Test-2”

Süper bit test!

Çok güzel oldu bu ödev için.

Yanlış bilgi verilmiş.

Edebiyat Öğretmeni | 10 Kasım 2013 Saat 17:55

Hangisi yanlış acaba?

Çok güzel ödevime çok işe yaradı sağlıkla kalın hoşçakalın.

Kaçıncı sınıf?

Sağolun bana yaradı doğrusu.

Teşekkürler.

7.sorunun cevabını gerçekten anlamadım.

7 neden a? Oluşumu bakımından e şıkkı diye düşündüm hepsi sıfat, isim e isim tamlaması gibi lütfen çözümü söyler misiniz?

Edebiyat Öğretmeni | 13 Nisan 2014 Saat 11:52

Haklısınız cevap E doğrudur.

7.soruyu açıklığa kavuşturduğumuza sevindim. Teşekkürler kolay gelsin…

Çok iyi bence.

Performans ödevime çok yardımcı oldu. Çözümleri de olsaymış daha iyi olurdu ama yine de işimi gördü. Emeği geçen herkesin eline sağlık teşekkürler :) (:

YORUM BIRAKIN:

İsim (Gerekli):
E-Mail (Yayınlanmayacak-Gerekli):
Yorumunuz: