Düzyazı Türleri Test-11

1. Bir milletin yaşadığı olağanüstü olay ve durumları, savaşları, kahramanlıkları, göç, yangın, felaket, zafer gibi, toplumu derinden etkileyen tarihî dönüm noktalarını anlatan mensur veya uzun manzume şeklindeki anlatımlardır. Olağanüstü güçlere sahip kahramanların, toplumun hafızasında derin izler bırakan olaylarda gösterdikleri başarılar bu anlatımın ana karakterini oluşturur.

Yukarıda tanıtılan edebî tür aşağıdakilerden hangisidir?

A) Hatıra   

B) Masal   

C) Halk hikâyesi   

D) Sagu   

E) Destan

 

2. Bir kişinin görgü ve düşüncelerini günü gününe kaleme aldığı yazılardır. Eskiden "ruznâme" adı verilen bu yapıtlar, yaşanırken yazılır. Her gün yazıldığı için kısa olan bu yazılar, yazarın hayatından izler taşır ve samimi bir dille kaleme alınır.

Bu parçada tanıtılan düz yazı (nesir) türü aşağıdakilerden hangisidir?

A) Fıkra   B) Deneme   C) Anı   D) Gezi yazısı   E) Günlük

 

3. Masalsız bir hayatta çocuk yetişir mi sevgili okur? Geçende fark ettim: Günümüz çocukları masaldan yoksun büyüyorlar. Toplumumuzda masal anlatan insanlar kalmadı artık. Masallar hayatımızdan bir bir çıkıp gidiyor. Kaç masal hatırlıyoruz büyükler olarak? Çocuklarımıza hiç masal anlatıyor muyuz? Bu soruları kendimize sorduğumuzda, görürüz ki çocuklarımız, masal bilmez ailelerde büyüyor ve masalsız hayatlarda yetişiyor. Peki masalsız bir hayatta insan yetişir mi?

Bu parça aşağıdaki yazı türlerinin hangisinden alınmış olabilir?

A) Hikâye   B) Masal   C) Roman   D) Makale   E) Sohbet

 

4. Yaşanmış veya yaşanması mümkün olayların veya insan yaşamının çeşitli yönlerinin sahnede canlandırılarak oynanması için kaleme alınan yazılara —- denir.

Parçada boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangileri getirilmelidir?

A) roman   B) hikâye   C) tiyatro   D) mesnevi   E) masal

 

5. Genellikle halkın yarattığı, hayale dayanan, sözlü gelenekte yaşayan, çoğunlukla hayvanlar ile cadı, cin, dev, peri vb. varlıkların başından geçen olağanüstü olayları anlatan edebî türe —- denir.

Parçada boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) efsane   B) menkıbe   C) masal   D) destan   E) biyografi

 

6. Aşağıdaki yazı türlerinin hangisinde yazar ileri sürdüğü düşünceyi kanıtlamak zorundadır?

A) Eleştiri   B) Deneme   C) Fıkra   D) Makale   E) Sohbet

 

7. Yan tarafta hafif ve sağlam bir tekne vardı. Genç ve güçlü balıkçılar rızıklarını bereketli suyun karnından toplamak üzere ağlarını salmış, hep bir ağızdan şarkılar söylüyorlardı. Balıkçılardan en genç ve tecrübesiz olanı, teknenin kenarına yaklaştı ve Züleyha'ya baktı. "Ya Züleyha" dedi, "Ey Mısır'ın siyah incisi, şimdi bekle ve bak, sana Nil'in en güzel incisini bulup çıkaracağım." Kaşla göz arasında diğer balıkçıların engellemesine fırsat kalmadan ağzında eğri saplı bir hançerle suya atladı.

Bu parça aşağıdaki yazı türlerinin hangisinden alınmış olabilir?

A) Sohbet   B) Hikâye   C) Deneme   D) Makale   E) Eleştiri

 

8. Aşağıdakilerden hangisi olay eksenli düzyazı türlerinden biri değildir?

A) Destan   B) Masal   C) Biyografi   D) Roman   E) Tiyatro

 

9. "Sohbet" türü ile ilgili olarak aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

A) Konuşma havasında kaleme alınır.

B) Konu olarak genellikle günlük olaylar seçilir.

C) Konuşma diline yakın, doğal bir dil kullanılır.

D) Okuyucuyu ikna etmek amacı güdülür.

E) Öznel ifadelere yer verilir.

 

10. Aşağıdakilerden hangisi düşünce ağırlıklı yazınsal türlerden biri değildir?

A) Eleştiri   B) Fıkra   C) Makale   D) Roman   E) Deneme

 

11. İskeleye yanaşan vapurun düdüğüyle kendine gelmişti. Vapur yavaş yavaş hareket ederken bir anlık bir çeviklikle atladı. Hava çelik bir ustura gibi soğuktu ve zemherinin en acımasız günlerinden bir yaşanıyordu. Buna rağmen delikanlı güverteye çıkarak bir koltuğa oturdu. Ağır ağır ilerleyen vapurdan boğaz bir başka güzel görünüyordu. Yavaşça doğruldu oturduğu koltuktan ve güverte korkuluklarına doğru ağır ağır ilerlemeye başladı. Korkuluklara tutundu ve denizin derinliklerine doğru uzun uzun baktı.

Bu parça, aşağıdaki yazı türlerinin hangisinden alınmış olabilir?

A) Sohbet   B) Öykü   C) Deneme   D) Eleştiri   E) Makale

 

12. Saklıkent'e girişi kayalıklara yapılmış iskelelerin üzerinden yapıyoruz. Biraz gittiğinizde tüm yolun en geniş alanı sizi karşılıyor. Yola devam etmek için burada nehri geçmeniz gerekiyor. Bunun için de bele kadar ıslanmayı göze alarak nehre dalmaktan başka bir yol yok. Yolun tamamı, devasa bir dağın âdeta ikiye ayrılmış bir yangından oluşuyor. Kilometrelerce yer yer bileklerinize, yer yer de dizinize kadar gelen ama sakin bir şekilde akan suda ilerleyerek doğanın bu eşsiz manzarasını değişik duygularla tatmak mümkün. Ama yanınıza içmek için su almayı unutmayın.

Bu parça aşağıdaki yazı türlerinin hangisinden alınmış olabilir?

A) Eleştiri   B) Makale   C) Deneme   D) Biyografi   E) Gezi yazısı

 

13. Herhangi bir konuda bilgi vermek, o konuyla ilgili düşünceleri ortaya koymak, bir gerçeği açıklamak ya da bir tezi savunmak, desteklemek için yazılan bilimsel yazılara —- denir.

Parçada boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangileri getirilmelidir?

A) sohbet   B) hikâye   C) fıkra   D) makale   E) deneme

 

14. Yazarın herhangi bir konudaki görüşlerini, duygu ve düşüncelerini kesin kurallara varmadan, kanıtlamaya kalkmadan, okuyucuyu inanmaya zorlamadan anlattığı yazı türüdür. Edebiyatımızda Cumhuriyet'ten sonra görülmeye başlanan bu türde Nurullah Ataç, Suut Kemal Yetkin, Sabahattin Eyüboğlu, Ahmet Haşim güzel örnekler vermişlerdir.

Yukarıda açıklanan yazı türü aşağıdakilerden hangisidir?

A) Deneme   B) Öykü   C) Makale   D) Eleştiri   E) Sohbet

 

CEVAP ANAHTARI         

1-E  2-C  3-E  4-C  5-C  6-D  7-B  8-C  9-D  10-D  11-B  12-E  13-D  14-A


2 Yorum Var: “Düzyazı Türleri Test-11

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir